Ciasto z rabarbarem i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Masło (250 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Cukier puder (100 g)
- Rabarbar (250 g)
- Cukier waniliowy (10 g)
Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki 150 g masła, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
W misce ubij masło na gładką masę wraz z cukrem waniliowym i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.
Krem ostudź i wyłóż na tartę.
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i połącz z cukrem pudrem.
Tartę podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty placek, który sprawdzi się szczególnie na wiosenne dni, kiedy to można zdobyć najlepszy rabarbar. Jest smaczne i proste, a przy okazji również tanie. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. To ciasto wspaniale łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy domowy placek, które można przygotować tak szybko.
Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem jest tak prosty, że spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, czy cukierników. To również wspaniały sposób na włączenie do swojego codziennego menu znacznej ilości rabarbaru. Warzywo to zawiera sporo cennych właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest jednak odpowiedni dla osób z dną moczanową. Ciasto jest lekkie, pyszne i ma wspaniałą konsystencję.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z rabarbarem i budyniem, by było dobre, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. To deser, który zachwyca łatwością przygotowania, ale również delikatnością kruchego spodu, który otacza rabarbar. Dla osób, które nie przepadają za smakiem tego warzywa, na pewno dobrą wiadomością będzie fakt, że można go zrobić również z innymi owocami. Świetnie sprawdzi się na przykład ze śliwkami, czy wiśniami. Ten prosty przepis na stałe zagości w twojej kuchni, gdy sprawdzisz go raz. Ten sprawdzony przepis na domowe ciasto wspaniale się sprawdzi na co dzień, gdyż jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil, by przygotować je od podstaw. Dodatkowo pozwala przemycić do diety więcej rabarbaru, który jest naprawdę zdrowym warzywem, posiadającym wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto, choć jest zdrowe i pełnowartościowe, to wciąż jest pyszne. Najlepsze jest w nim również to, że jest szybkie. To doskonały pomysł na deser dla osób, które cenią sobie proste i niezbyt pracochłonne receptury na wypieki. Sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób.
Alergeny w cieście z rabarbarem i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem i budyniem
To ciasto zawiera dość sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.