Ciasto z mrożonymi truskawkami

Opublikowano: 29.01.2022 r., 21:09 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto truskawkowe z lodem
Ciasto z mrożonymi truskawkami
Ciasto z mrożonymi truskawkami to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
264 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę.

Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszankę przesiewamy do miski z jajkami.

Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do blaszki do pieczenia. Górę zdobimy mrożonymi owocami.

Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mrożonymi truskawkami

Pyszne ciasto z mrożonymi truskawkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem truskawek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z mrożonymi truskawkami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie małym strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami i mieszamy je delikatnie szpatułką do połączenia się. Masę przelewamy do blaszki. Górę zdobimy mrożonymi truskawkami. Ciasto pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto z mrożonymi truskawkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Placek z truskawkami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście z mrożonymi truskawkami

Lista alergenów dla ciasta z mrożonymi truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z mrożonymi truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
240.13
264.14
Białko (g)
4.05
4.46
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
34.19
37.61
Węglowodany przyswajalne (g)
33.07
36.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
1.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
9.86
10.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
8.46
9.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.86
6.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.59
2.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.44
70.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
28.11
30.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.15
25.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.38
Witamina E (mg)
0.19
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.72
30.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.20
59.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.76
3.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
25.54
28.10
Potas (mg)
105.13
115.64
Wapń (mg)
18.91
20.80
Fosfor (mg)
60.48
66.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.35
11.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
2.10
Cynk (mg)
0.40
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mrożonymi truskawkami 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mrożonymi truskawkami

Koszt składników
27.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
27.80