Ciasto z czerwoną porzeczką
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mąka ziemniaczana (120 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Porzeczki czerwone (500 g)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na ciasto z czerwoną porzeczką krok po kroku
W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, cały czas ubijając.
Do piany z jajek przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość przemieszaj mikserem.
Formę wyłóż papierem do pieczeni i wylej na nią ciasto.
Porzeczki umyj i wymieszaj z cukrem. Następnie ułóż je na wierzchu ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez 45 minut.
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto z porzeczkami
-
Ciasto łabędzi puch
-
Ciasto kubanka
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Ciasto z dżemem porzeczkowym
-
Ciasto z czarną porzeczką
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Tarta z porzeczkami
-
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
-
Ciasto z porzeczkami i bezą
-
Ciasto hiszpan
-
Ciasto z owocami i kremem
-
Kruche ciasto z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami na oleju
-
Pleśniak z porzeczkami
-
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami
Więcej informacji na temat ciasta z czerwoną porzeczką
Ciasto z czerwoną porzeczką jest przepysznym i łatwym domowym deserem, który najlepiej sprawdzi się zwłaszcza latem. To ciasto wspaniale łączy słodkie i kwaśne nuty. Ma dobry smak i wspaniałą konsystencję. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To doskonała opcja na orzeźwiający deser.
Przepis na ciasto z czerwoną porzeczką będzie idealną opcją dla wszystkich, którzy kochają owocowe wypieki. W tym cieście jest ich naprawdę sporo. To właśnie one sprawiają, że całość nie jest zbyt mdląca, czy ciężka. Porzeczki dodają temu deserowi świeżości i lekkości. To doskonały sposób na wykorzystanie tych niepozornych owoców, by stworzyć naprawdę fantastyczną i smaczną opcję. Czerwona porzeczka to niezwykle cenny owoc, dlatego warto wykorzystać sezon na nią naprawdę dobrze, gdyż dostarcza wielu składników prozdrowotnych. Dostarcza ona naprawdę sporo witaminy C, która wspiera działanie układu immunologicznego. Poza tym jest wspaniałym źródłem wielu antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale również zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Zawiera też mnóstwo minerałów, w szczególności potasu, który wspaniale dba o zdrowie układu mięśniowego i sercowego. Ze względu na sporą ilość błonnika reguluje ona pracę układu trawiennego. Wzmacnia również naczynia krwionośne, które dzięki jej obecności stają się mniej podatne na pęknięcia. Dlatego tak ważne jest jej włączenie do codziennej diety. To ciasto pozwala to zrobić w naprawdę smaczny sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z czerwoną porzeczką, które będzie nie tylko smaczne, ale również łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. To placek bardzo łatwy, na który składa się tylko kilka składników. Podstawę stanowi niezwykle miękkie i puszyste ciasto, które nieco przypomina biszkopt, jednak jest znacznie łatwiejsze do przygotowania. To wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które jest dobre nawet dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis sprawdzi się dla każdego.
Alergeny w cieście z czerwoną porzeczką
Lista alergenów dla ciasta z czerwoną porzeczką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z czerwoną porzeczką
Ten wypiek podobnie jak inne ciasta nie powinien zbyt często gościć w menu, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(139g)
Węglowodany
(139g)
Tłuszcze
(139g)
Witaminy
(139g)
Składniki mineralne
(139g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.