Ciasto z czarną porzeczką
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (80 ml)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Czarna porzeczka (500 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto z czarną porzeczką krok po kroku
W misce umieść jajka i ubij razem z cukrem.
Dodaj do jajek, olej i jogurt naturalny, zmiksuj krótko.
Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników.
Do masy dodaj porzeczki i wymieszaj.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto z porzeczkami
-
Ciasto łabędzi puch
-
Ciasto kubanka
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Ciasto z dżemem porzeczkowym
-
Ciasto z czerwoną porzeczką
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Tarta z porzeczkami
-
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
-
Ciasto z porzeczkami i bezą
-
Ciasto hiszpan
-
Ciasto z owocami i kremem
-
Kruche ciasto z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami na oleju
-
Pleśniak z porzeczkami
-
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami
Więcej informacji na temat ciasta z czarną porzeczką
Ciasto z czarną porzeczką to domowy wypiek doskonale sprawdzający się podczas spotkań z rodziną i w gronie znajomych. Wilgotne, dobre jogurtowe ciasto jest szybkie do zrobienia. Przepis na ciasto z czarną porzeczką jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do wykonania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, czarne porzeczki, cukier z prawdziwą wanilią, jogurt naturalny oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić ciasto z czarną porzeczką? W dużej misce umieść jajka i ubij razem z cukrem. Dodaj do jajek, olej i jogurt naturalny, zmiksuj krótko, dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj porzeczki i wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów, stanowią rownież doskonały dodatek do wypieków. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne ciasto to idealna przekąska do kawy i herbaty. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto możesz przygotować, gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Placek z owocami jest delikatny i wilgotny. Możesz przygotować ciasto z mąki razowej, będzie zawierało więcej błonnika.
Alergeny w cieście z czarną porzeczką
Lista alergenów dla ciasta z czarną porzeczką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ciasta z czarną porzeczką
Ciasto z czarną porzeczką to wysokokaloryczny wypiek. Jest zdrowsze niż kupne ciasta. Powinny go jednak unikać osoby chorujące na cukrzycę i na dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.