Ciasto z buraka
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (170 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Cukier drobny (200 g)
- Buraki gotowane (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Czekolada deserowa - drobno posiekana (100 g)
Przepis na ciasto z buraka krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.
W misce zblenduj buraki na gładkie puree.
Następnie do buraków dodaj jajka oraz olej i zmiksuj.
Do masy dodaj suche składniki przesiane przez sitko i wymieszaj do połączenia składników.
Następnie do masy dodaj posiekaną czekoladę.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnie z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat ciasta z buraka
Ciasto z czerwonych buraków to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne, domowe ciasto świetnie sprawdzi się do podania warzyw w nieoczywisty sposób. Przepis na ciasto z buraka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kakao, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier drobny, buraki gotowane, jajka, olej rzepakowy, czekolada deserowa.
Jak zrobić ciasto z buraka? Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. W misce zblenduj buraki na gładkie puree. Następnie do buraków dodaj jajka oraz olej i zmiksuj. Do masy dodaj suche składniki przesiane przez sitko i wymieszaj do połączenia składników. Następnie do masy dodaj posiekaną czekoladę. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnie z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz wapnia. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych.
Podsumowując najlepsze ciasto czekoladowe jest łatwe i szybkie do zrobienia i nie sprawi większych problemów. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie idealnego ciasta. Ciasto z buraków czerwonych stanowi również doskonały pomysł na przemycenie warzyw do diety.
Alergeny w cieście z buraka
Lista alergenów dla ciasta z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze ciasta z buraka
Ciasto z buraka to doskonała propozycja na pyszne wypieki. Ciasto świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety warzywa.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.