Przepis na ciasto z buraka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, sitko

Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.

W misce zblenduj buraki na gładkie puree.

Następnie do buraków dodaj jajka oraz olej i zmiksuj.

Do masy dodaj suche składniki przesiane przez sitko i wymieszaj do połączenia składników.

Następnie do masy dodaj posiekaną czekoladę.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnie z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

Ciasto z buraka podane na niebieskim talerzyku.
Ciasto z buraka
Koszt przygotowania dania
14.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
403 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Ciasto z buraka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z buraka

Ciasto z czerwonych buraków to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne, domowe ciasto świetnie sprawdzi się do podania warzyw w nieoczywisty sposób. Przepis na ciasto z buraka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kakao, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier drobny, buraki gotowane, jajka, olej rzepakowy, czekolada deserowa.

Jak zrobić ciasto z buraka? Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. W misce zblenduj buraki na gładkie puree. Następnie do buraków dodaj jajka oraz olej i zmiksuj. Do masy dodaj suche składniki przesiane przez sitko i wymieszaj do połączenia składników. Następnie do masy dodaj posiekaną czekoladę. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnie z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz wapnia. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych.

Podsumowując najlepsze ciasto czekoladowe jest łatwe i szybkie do zrobienia i nie sprawi większych problemów. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie idealnego ciasta. Ciasto z buraków czerwonych stanowi również doskonały pomysł na przemycenie warzyw do diety.

Wartości odżywcze ciasta z buraka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
367.27 kcal
404.00 kcal
Białko
5.85 g
6.43 g

Węglowodany w cieście z buraka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
38.57 g
42.43 g
Węglowodany przyswajalne
36.20 g
39.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.37 g
2.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
22.47 g
24.71 g
Tłuszcze nasycone
4.35 g
4.79 g
Tłuszcze nienasycone
18.12 g
19.93 g
Cholesterol
55.86 mg
61.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z buraka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.19 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.92 µg (mcg)
53.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z buraka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
46.31 mg
50.94 mg
Potas
249.92 mg
274.91 mg
Wapń
55.82 mg
61.40 mg
Fosfor
136.05 mg
149.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
39.67 mg
43.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.11 mg
2.32 mg
Cynk
0.93 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z buraka 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z buraka

Lista alergenów dla ciasta z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa

Cena przygotowania ciasta z buraka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier drobny
200 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 200 g
Buraki gotowane
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Czekolada deserowa
100 g
drobno posiekana
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
32.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób