Ciasto tulipan

Opublikowano: 26.08.2021 r., 14:24 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe warstwowe ciasto tulipan
Ciasto tulipan
Ciasto tulipan to popularne polskie ciasto znane przede wszystkim, ze swojego oryginalnego, charakterystycznego wyglądu. Dzięki wykorzystaniu 4 warstw, z których każda ma inny kolor oraz smak, ciasto tulipan nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 60 min
419 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Kisiel (proszek) (80 g)
  • Mak niebieski (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szklana miska, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na ciasto tulipan krok po kroku

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Do białek stopniowo dodawaj ksylitol cały czas miksując.

Zmniejsz obroty miksera na niskie i stopniowo na przemiennie dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.

Powstałą masę podziel na 4 części.

Do pierwszej dodaj dodatkowe 2 łyżki mąki i 3 żółtka jaj. Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Do drugiej dodaj kakao i dwa żółtka i wylej na pierwszą warstwę.

Do trzeciej porcji ciasta dodaj kisiel i 2 żółtka i wylej na poprzednie warstwy.

Czwartą część wymieszaj z makiem i wylej na poprzednie warstwy.

Przekrój ciasto nożem wzdłuż formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto tulipan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta tulipan

Ciasto tulipan to popularne polskie ciasto znane przede wszystkim, ze swojego oryginalnego, charakterystycznego wyglądu. Ciężko stwierdzić skąd pochodzi i jak wygląda jego historia, jednak z pewnością wiele z nas pamięta to ciasto z podwieczorków i niedzielnych obiadków u babci. Dzięki wykorzystaniu 4 warstw, z których każda ma inny kolor oraz smak, ciasto tulipan nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. Dlatego jest to świetna propozycja na wszelkie uroczystości i imprezy okolicznościowe w gronie rodziny, znajomych, czy przyjaciół. Ciasto tulipan sprawdzi się też jako słodki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty lub poobiedni deser, czy podwieczorek. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek tulipan jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na ciasto tulipan będzie dla ciebie idealną wskazówką i inspiracją i krok po kroku przeprowadzi Cię przez wszystkie etapy przygotowania tego ciasta. Niestety, jest to ciasto dość czasochłonne ze względu na ilość warstw, ale efekt końcowy zdecydowanie jest wart tego czasu i trudu. W sumie wyróżnia się 4 warstwy - waniliową, kakaową, wiśniową oraz makową. Warstwę kakaową najlepiej przygotować z dodatkiem naturalnego, ciemnego kakao bez dodatku cukru. Warstwa wiśniowa będzie idealna jeśli przygotujesz ją z kisielem lub z galaretką wiśniową w proszku. Ostatnia warstwa przygotowywana jest z makiem niebieskim. Do ciasta możesz dodać także świeże wiśnie lub wiśnie w syropie, a także podawać je z kremem waniliowym, jogurtowym, śmietankowym lub mascarpone. Aby ograniczyć zawartość cukru oraz zmniejszyć kaloryczność ciasta polecamy Ci zastąpić tradycyjnie wykorzystywany cukier biały ksylitolem o mniejszej kaloryczności i indeksie glikemicznym. Ciasto tulipan przygotowywane jest na oleju roślinnym, przez co ma też mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku przygotowania go na maśle. Koniecznie poznaj nasz przepis na najlepsze ciasto tulipan.

Alergeny w cieście tulipan

Lista alergenów dla ciasta tulipan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta tulipan

na 100g gotowej potrawy

W ramach ograniczenia zawartość cukru oraz zmniejszenia kaloryczność dobrze jest zrezygnować z dodatku cukru i zastąpić go ksylitolem. Korzystne jest także wykorzystanie oleju roślinnego, zamiast masła przez co ma też mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
349.50
419.40
Białko (g)
9.05
10.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
34.93
41.92
Węglowodany przyswajalne (g)
33.19
39.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
2.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
21.46
25.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
18.02
21.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.76
14.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.26
7.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
143.94
172.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
72.33
86.80
Potas (mg)
247.20
296.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
143.96
172.75
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.64
3.17
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta tulipan 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta tulipan

Koszt składników
58.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Kisiel (proszek)
80 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 80 g
Mak niebieski
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Koszt składników
58.60