Ciasto stefanka na herbatnikach

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stefanka na herbatnikach na stole
Ciasto stefanka na herbatnikach
Ciasto stefanka na herbatnikach to dobra opcja, jeśli kochasz tradycyjne polskie wypieki, ale nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni lub nie posiadasz piekarnika.
Przygotowanie 45 min
333 kcal
Kcal w porcji
112 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Kasza manna (48 g)
  • Cukier (60 g)
  • Ekstrakt waniliowy (2 ml)
  • Masło (200 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (27 g)
  • Czekolada deserowa (36 g)
  • Miód (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek

Przepis na ciasto stefankę na herbatnikach krok po kroku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż połowę biszkoptów i posmaruj je połową dżemu śliwkowego.

Do rondelka wlej mleko, dodaj kaszę i miód. Gotuj aż do zgęstnienia kaszy. Ostudź.

Masło utrzyj razem z cukrem.

Do masy maślanej dodawaj po jednej łyżce kaszy, cały czas mieszając. Kontynuuj do połączenia składników.

Masę wyłóż na herbatniki. Przykryj kolejną warstwą ciastek i dżemu. Wyłóż krem. Kontynuuj do wykończenia składników.

Ciasto udekoruj posiekaną lub tartą czekoladą.

Jak oceniasz przepis na ciasto stefankę na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta stefanki na herbatnikach

Ciasto stefanka na herbatnikach to dobra opcja, jeśli kochasz tradycyjne polskie wypieki, ale nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni lub nie posiadasz piekarnika.

Przepis na ciasto stefanka na herbatnikach to dobry pomysł na szybki wypiek, który możesz podać na imprezę lub raczyć się nim w niedzielne popołudnie. Na pewno nie spędzisz całego dnia, próbując je przygotować. To domowe ciasto jest smaczne i naprawdę ciekawe. Choć zwykle sięga się po przepis, w którym trzeba je upiec, to doskonale sprawdza się również w wersji na zimno. To najlepsze rozwiązanie, jeśli nie chcesz wykorzystywać piekarnika. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Jest tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto stefanka na herbatnikach, by było pyszne i dobre również bez pieczenia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuższy okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. To ciasto doskonale sprawdza się jesienią i zimą. Jeśli brakuje Ci pomysłu co podać na jesiennej imprezie, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Alergeny w cieście stefance na herbatnikach

Lista alergenów dla ciasta stefanki na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze ciasta stefanki na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(112g)
Energia (kcal)
297.95
333.71
Białko (g)
3.87
4.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(112g)
Węglowodany (g)
28.40
31.81
Węglowodany przyswajalne (g)
27.70
31.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(112g)
Tłuszcz (g)
19.21
21.52
Tłuszcze nasycone (g)
12.12
13.58
Tłuszcze nienasycone (g)
7.09
7.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.11
6.84
Brak danych dla: cukier, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.10
Brak danych dla: cukier, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.95
48.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(112g)
Witamina A (µg (mcg))
161.02
180.34
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.41
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.53
0.59
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.55
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.50
Brak danych dla: kasza manna, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
158.70
177.75
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.16
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.18
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.03
1.15
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.67
30.99
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.59
33.15
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(112g)
Sód (mg)
250.09
280.10
Potas (mg)
127.81
143.15
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.36
111.28
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
167.15
187.20
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.37
16.09
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.72
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.50
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta stefanki na herbatnikach 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta stefanki na herbatnikach

Koszt składników
39.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Kasza manna
48 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 48 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Ekstrakt waniliowy
2 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 2 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
27 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 27 g
Czekolada deserowa
36 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
39.75