Ciasto serowe
- Ser twarogowy tłusty (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy (700 ml)
Przepis na ciasto serowe krok po kroku
W misce umieść twaróg i wbij jajka.
Dodaj cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto podziel na porcje.
Smaż porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Więcej informacji na temat ciasta serowego
Ciasto serowe z serem z wiaderka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem twarogu jest wilgotne i bardzo delikatne. Ciasto przygotować można w wersji z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Wyśmienite ciasto można wykorzystać do przygotowania wielu różnych deserów. Przepis na ciasto serowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia, cukier.
Jak zrobić ciasto serowe? W misce umieść twaróg i wbij jajka. Dodaj cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na porcje i smaż na rozgrzanym oleju lub upiecz w piekarniku.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do ciasta najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując wyśmienite szybkie ciasto jest bardzo łatwe do wyrobienia. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Smaczne ciasto podawać można w wielu różnych formach. Ciasto jest dobre do poddania obróbce termicznej od razu po przygotowaniu. Pyszne ciasto można upiec także jako placek z dodatkiem owoców.
Alergeny w cieście serowym
Lista alergenów dla ciasta serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta serowego
Ciasto serowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ciasto jest słodkim wyrobem domowym zawierającym sporą ilość kalorii, dlatego nie powinny spożywać go osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.