Ciasto poduszkowiec
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 3/4 szklanki (280 g)
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (185 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (35 g)
- Cukier drobny (100 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Ser twarogowy śmietankowy (600 g)
Przepis na ciasto poduszkowiec krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ser, budyń waniliowy, cukier wanilinowy oraz cukier drobny (100 g) zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj, a potem przesiej przez sitko. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem (135 g). Następnie dodaj olej, mleko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Cały czas miksując, dodaj partiami suche składniki. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.
Masę na ciasto przelej do blaszki i wyrównaj. Następnie umieść masę serową w rękawie kuchenny i wyciśnij ją w taki sposób, aby na surowym cieście utworzyć kratkę.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół).
Ciasto piecz ok. 40-45 min.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta poduszkowiec
Ciasto poduszkowiec odznacza się swoim unikatowym wyglądem. To ciasto ma charakterystyczne poduszki, które pięknie się prezentują. Jest to idealne ciasto na niedzielę oraz jako poczęstunek dla gości. Na pierwszy rzut oka może się wydać, że ten deser jest trudny do przygotowania, ale w rzeczywistości tak nie jest. Tak naprawdę na wykonanie tego ciasta możesz pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W ten sposób na pewno zaskoczy swoich bliskich!
Poduszkowiec składa się z ciemnego ciasta i masy serowej. Składniki na czekoladowe ciasto należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. W osobnej misce należy wymieszać suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia). W drugiej trzeba utrzeć jajka z cukrem, a potem należy wlać olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Miksując na niskich obrotach, należy dodać suche składniki, najlepiej partiami. Nie należy miksować ich zbyt długo, a tylko do połączenia się składników. Gotową masę na ciasto od razu można wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tak naprawdę wszystkie składniki na tę masę wystarczy ze sobą zmiksować, a potem przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę trzeba wycisnąć tak, aby powstała serowa kratka. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz nałożyć tę masę za pomocą łyżki, ale kratka nie wyjdzie wtedy taka równa.
Ten przepis na poduszkowca możesz tak zmodyfikować, aby ciasto wpisywało się w twoje gusta smakowe. Do masy na ciasto możesz dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę (najlepiej gorzką). Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło. Możesz je rozpuścić, a gdy ostygnie, dodać je w tym samym momencie, co dodaje się olej. Ale możesz też na początku utrzeć masło z cukrem, a potem do po kolei dodawać jajka, mleko i ekstrakt z wanilii, a na sam koniec suche składniki. Zamiast ekstraktu możesz zdecydować się na cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Ciekawą opcją jest także ciasto poduszkowiec z owocami.
Alergeny w cieście poduszkowiec
Lista alergenów dla ciasta poduszkowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ser twarogowy śmietankowy
Wartości odżywcze ciasta poduszkowiec
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
olej rzepakowy,
kakao,
mleko,
budyń,
cukier,
cukier,
twaróg,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.