Przepis na ciasto poduszkowiec krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, szpatułka, rękaw cukierniczy

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ser, budyń waniliowy, cukier wanilinowy oraz cukier drobny (100 g) zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj, a potem przesiej przez sitko. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem (135 g). Następnie dodaj olej, mleko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Cały czas miksując, dodaj partiami suche składniki. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.

Masę na ciasto przelej do blaszki i wyrównaj. Następnie umieść masę serową w rękawie kuchenny i wyciśnij ją w taki sposób, aby na surowym cieście utworzyć kratkę.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół).

Ciasto piecz ok. 40-45 min.

Niektóre składniki na ciasto poduszkowiec znajdują się na czarnym blacie i ścierce.
Ciasto poduszkowiec
Koszt przygotowania dania
17.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
333 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
74

Ciasto poduszkowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście poduszkowiec

Ciasto poduszkowiec odznacza się swoim unikatowym wyglądem. To ciasto ma charakterystyczne poduszki, które pięknie się prezentują. Jest to idealne ciasto na niedzielę oraz jako poczęstunek dla gości. Na pierwszy rzut oka może się wydać, że ten deser jest trudny do przygotowania, ale w rzeczywistości tak nie jest. Tak naprawdę na wykonanie tego ciasta możesz pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W ten sposób na pewno zaskoczy swoich bliskich!

Poduszkowiec składa się z ciemnego ciasta i masy serowej. Składniki na czekoladowe ciasto należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. W osobnej misce należy wymieszać suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia). W drugiej trzeba utrzeć jajka z cukrem, a potem należy wlać olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Miksując na niskich obrotach, należy dodać suche składniki, najlepiej partiami. Nie należy miksować ich zbyt długo, a tylko do połączenia się składników. Gotową masę na ciasto od razu można wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa serowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tak naprawdę wszystkie składniki na tę masę wystarczy ze sobą zmiksować, a potem przełożyć do rękawa cukierniczego. Masę trzeba wycisnąć tak, aby powstała serowa kratka. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz nałożyć tę masę za pomocą łyżki, ale kratka nie wyjdzie wtedy taka równa.

Ten przepis na poduszkowca możesz tak zmodyfikować, aby ciasto wpisywało się w twoje gusta smakowe. Do masy na ciasto możesz dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę (najlepiej gorzką). Zamiast oleju możesz zdecydować się na masło. Możesz je rozpuścić, a gdy ostygnie, dodać je w tym samym momencie, co dodaje się olej. Ale możesz też na początku utrzeć masło z cukrem, a potem do po kolei dodawać jajka, mleko i ekstrakt z wanilii, a na sam koniec suche składniki. Zamiast ekstraktu możesz zdecydować się na cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Ciekawą opcją jest także ciasto poduszkowiec z owocami.

Wartości odżywcze ciasta poduszkowiec

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
289.85 kcal
333.33 kcal

Węglowodany w cieście poduszkowiec

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
31.14 g
35.81 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
30.24 g
34.77 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
15.11 g
17.38 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.20 g
5.97 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.28 g
15.27 g
Brak danych dla: cukier, cukier drobny, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto poduszkowiec

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
52.43 mg
60.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
71.00 mg
81.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.87 mg
2.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 2%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta poduszkowiec 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście poduszkowiec

Lista alergenów dla ciasta poduszkowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ser twarogowy śmietankowy

Cena przygotowania ciasta poduszkowiec

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
280 g
1 i 3/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 280 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Mleko 2%
185 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.46
Za 185 ml
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Cukier drobny
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Ser twarogowy śmietankowy
600 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 600 g
Liczba porcji:
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na ciasto poduszkowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób