Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rózga, czajnik, miska, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na ciasto kubusia z delicjami krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Podłużne biszkopty namaczaj w soku pomarańczowym i ułóż je jeden obok drugiego w blaszce do pieczenia.

Do miski wlej szklankę soku kubuś, dodaj do niego budynie i dokładnie wymieszaj.

Pozostały sok wlej do garnuszka i podgrzej go do zagotowania. Do gotującego się soku dodaj ten z budyniem i energicznie mieszaj rózgą do uzyskania gęstego budyniu.

Budyń przestudź i wyłóż go na biszkopty. Budyń wyrównaj i ułóż na nim biszkopty czekoladą do góry.

Ciasto wstaw do lodówki, aby je schłodzić.

Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzącej wody i pozostaw ją do wystudzenia (ale nie stężenia).

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj przestudzoną galaretkę cytrynową i ponownie ubij masę.

Ubitą piankę wyłóż na wierzch ciasta, wyrównaj i pozostaw do całkowitego stężenia.

Pomarańczową galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody i odstaw ją do ostudzenia.

Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta i pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.

Gotowe ciasto podawaj na zimno.

Ciasto kubuś z delicjami podczas przygotowywania.
Ciasto kubuś z delicjami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto kubuś z delicjami

W skrócie
Kalorii w porcji
265 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
66

Wartości odżywcze ciasta kubusia z delicjami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kubuś z delicjami to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto spożywać je w ograniczonych ilościach.

Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kubusia z delicjami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kubusiu z delicjami

Lista alergenów dla ciasta kubusia z delicjami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
    • Delicje wedlowskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
    • Delicje wedlowskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie

W przepisie na ciasto kubusia z delicjami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sok kubuś (marchew-jabłko-banan)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat ciasta kubusia z delicjami

Ciasto kubuś z delicjami to doskonała propozycja na słodką przekąskę bez pieczenia. Deser podawany na zimno świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z sokiem kubuś warto przygotować na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kubuś z delicjami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: biszkopty podłużne, sok marchewkowy kubuś, sok pomarańczowy, budyń, śmietanka 30%, galaretka cytrynowa i pomarańczowa oraz delicje wedlowskie.

A jak zrobić ciasto kubuś z delicjami? Podłużne biszkopty namaczaj w soku pomarańczowym i ułóż je jeden obok drugiego w blaszce do pieczenia. Do miski wlej szklankę soku kubuś, dodaj do niego budynie i dokładnie wymieszaj. Pozostały sok wlej do garnuszka i podgrzej go do zagotowania. Do gotującego się soku dodaj ten z budyniem i energicznie mieszaj rózgą do uzyskania gęstego budyniu. Budyń przestudź i wyłóż go na biszkoptach. Budyń wyrównaj i ułóż na nim biszkopty czekoladą do góry. Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzącej wody i pozostaw ją do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj przestudzoną galaretkę cytrynową i ponownie ubij masę. Ubitą piankę wyłóż na wierzch ciasta, wyrównaj i pozostaw do całkowitego stężenia. Pomarańczową galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody i odstaw ją do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta i pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.

Podsumowując ciasto kubuś z soczkiem marchewkowym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu galaretki. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kubusia z delicjami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
podłużne
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Sok pomarańczowy
125 ml
pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Sok kubuś (marchew-jabłko-banan)
1000 ml
Budyń (proszek)
120 g
śmietankowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Galaretka
150 g
cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Galaretka
150 g
pomarańczowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Delicje wedlowskie
150 g
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 2
4.59
Za 150 g
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto kubusia z delicjami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,0% osób