Ciasto kubuś z delicjami
- Biszkopty - podłużne (200 g)
- Sok pomarańczowy - pół szklanki (125 ml)
- Sok kubuś (marchew-jabłko-banan) (1000 ml)
- Budyń (proszek) - śmietankowy (120 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Galaretka - cytrynowa (150 g)
- Galaretka - pomarańczowa (150 g)
- Delicje wedlowskie (150 g)
Przepis na ciasto kubusia z delicjami krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Podłużne biszkopty namaczaj w soku pomarańczowym i ułóż je jeden obok drugiego w blaszce do pieczenia.
Do miski wlej szklankę soku kubuś, dodaj do niego budynie i dokładnie wymieszaj.
Pozostały sok wlej do garnuszka i podgrzej go do zagotowania. Do gotującego się soku dodaj ten z budyniem i energicznie mieszaj rózgą do uzyskania gęstego budyniu.
Budyń przestudź i wyłóż go na biszkopty. Budyń wyrównaj i ułóż na nim biszkopty czekoladą do góry.
Ciasto wstaw do lodówki, aby je schłodzić.
Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzącej wody i pozostaw ją do wystudzenia (ale nie stężenia).
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj przestudzoną galaretkę cytrynową i ponownie ubij masę.
Ubitą piankę wyłóż na wierzch ciasta, wyrównaj i pozostaw do całkowitego stężenia.
Pomarańczową galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody i odstaw ją do ostudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta i pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.
Gotowe ciasto podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat ciasta kubusia z delicjami
Ciasto kubuś z delicjami to doskonała propozycja na słodką przekąskę bez pieczenia. Deser podawany na zimno świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z sokiem kubuś warto przygotować na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kubuś z delicjami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: biszkopty podłużne, sok marchewkowy kubuś, sok pomarańczowy, budyń, śmietanka 30%, galaretka cytrynowa i pomarańczowa oraz delicje wedlowskie.
A jak zrobić ciasto kubuś z delicjami? Podłużne biszkopty namaczaj w soku pomarańczowym i ułóż je jeden obok drugiego w blaszce do pieczenia. Do miski wlej szklankę soku kubuś, dodaj do niego budynie i dokładnie wymieszaj. Pozostały sok wlej do garnuszka i podgrzej go do zagotowania. Do gotującego się soku dodaj ten z budyniem i energicznie mieszaj rózgą do uzyskania gęstego budyniu. Budyń przestudź i wyłóż go na biszkoptach. Budyń wyrównaj i ułóż na nim biszkopty czekoladą do góry. Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzącej wody i pozostaw ją do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj przestudzoną galaretkę cytrynową i ponownie ubij masę. Ubitą piankę wyłóż na wierzch ciasta, wyrównaj i pozostaw do całkowitego stężenia. Pomarańczową galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody i odstaw ją do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta i pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.
Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.
Podsumowując ciasto kubuś z soczkiem marchewkowym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu galaretki. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w cieście kubusiu z delicjami
Lista alergenów dla ciasta kubusia z delicjami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Delicje wedlowskie
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
- Delicje wedlowskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
W przepisie na ciasto kubusia z delicjami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sok kubuś (marchew-jabłko-banan)
Wartości odżywcze ciasta kubusia z delicjami
Ciasto kubuś z delicjami to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto spożywać je w ograniczonych ilościach.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.