Przepis na ciasto krówka bez pieczenia na krakersach krok po kroku
- Krakersy 200 g 2 opakowania
- Mascarpone 400 g 2 opakowania
- Śmietanka kremowa 30% 180 g 1 opakowanie
- Masa krówkowa 400 g 1 puszka
- Cukier puder 30 g 3 łyżki
- Cukier 125 g 1/2 szklnki
Połowę krakersów wyłóż na blaszce do pieczenia.
Mascarpone zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem na gładki krem.
Tak przygotowany krem wyłóż na krakersy.
Ułóż kolejną warstwę kruchych ciastek.
Całość posmaruj masą kajmakową i odstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.

(liczba kalorii)
Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach - cechy przepisu
Więcej o cieście krówka bez pieczenia na krakersach
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach to szybkie i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie nie będziemy piekli spodu, ponieważ zamienimy go na gotowe, kupne krakersy.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasto krówkę bez pieczenia na krakersach.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: serek mascarpone, śmietanka słodka, masa kajmakowa w puszce, cukier puder, krakersy i cukier.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Serek mascarpone, który użyłam tego wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Zatem, jak zrobić kremówkę na zimno?
W pierwszej kolejności wyłóż krakersy na spodzie blachy.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i miksuj na niewielkich obrotach. Stopniowo wsypuj cukier puder i mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowaną masę przełóż na krakersy, a następnie wyłóż ich kolejną warstwę. Całość posmaruj masą kajmakową, ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto na zimno. Będzie do idealny pomysł na deser dla całej rodziny.
Wartości odżywcze ciasta krówka bez pieczenia na krakersach
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście krówka bez pieczenia na krakersach
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto krówka bez pieczenia na krakersach
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto krówka bez pieczenia na krakersach
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście krówka bez pieczenia na krakersach
Lista alergenów dla ciasta krówka bez pieczenia na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- masa krówkowa