Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach

Opublikowano: 26.02.2022 r., 19:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser krówka na krakersach
Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach
Puszysty krem w połączeniu z masą kajmakową to pomysł na deser, który przygotujesz w krótkim czasie w swoim domu. Całość odbywa się bez pieczenia.
Przygotowanie 60 min
366 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Krakersy - 2 opakowania (200 g)
  • Mascarpone - 2 opakowania (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
  • Masa krówkowa - 1 puszka (400 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - 1/2 szklnki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, lodówka

Przepis na ciasto krówka bez pieczenia na krakersach krok po kroku

Połowę krakersów wyłóż na blaszce do pieczenia.

Mascarpone zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem na gładki krem.

Tak przygotowany krem wyłóż na krakersy.

Ułóż kolejną warstwę kruchych ciastek.

Całość posmaruj masą kajmakową i odstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na ciasto krówka bez pieczenia na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta krówka bez pieczenia na krakersach

Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Ciasto krówka bez pieczenia na krakersach to szybkie i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie nie będziemy piekli spodu, ponieważ zamienimy go na gotowe, kupne krakersy.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasto krówkę bez pieczenia na krakersach.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: serek mascarpone, śmietanka słodka, masa kajmakowa w puszce, cukier puder, krakersy i cukier.

W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Serek mascarpone, który użyłam tego wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić kremówkę na zimno?

W pierwszej kolejności wyłóż krakersy na spodzie blachy.

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i miksuj na niewielkich obrotach. Stopniowo wsypuj cukier puder i mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników.

Tak przygotowaną masę przełóż na krakersy, a następnie wyłóż ich kolejną warstwę. Całość posmaruj masą kajmakową, ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto na zimno. Będzie do idealny pomysł na deser dla całej rodziny.

Alergeny w cieście krówka bez pieczenia na krakersach

Lista alergenów dla ciasta krówka bez pieczenia na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze ciasta krówka bez pieczenia na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz posypać ciasto posiekanymi orzechami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
366.56
366.56
Białko (g)
4.44
4.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.21
40.21
Węglowodany przyswajalne (g)
39.17
39.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.72
20.72
Tłuszcze nasycone (g)
18.18
18.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.54
2.54
Tłuszcze trans (g)
0.16
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.75
43.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
0.78
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
153.40
153.40
Wapń (mg)
128.96
128.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówka bez pieczenia na krakersach 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta krówka bez pieczenia na krakersach

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
200 g
2 opakowania
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Mascarpone
400 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
125 g
1/2 szklnki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
33.50