Ciasto jajko sadzone
- Herbatniki (150 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Cukier puder - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Żelatyna - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Brzoskwinie w syropie (800 g)
- Galaretka - winogronowa (150 g)
Przepis na ciasto jajko sadzone krok po kroku
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.
Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników.
W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę i pozostaw ją do przestygnięcia.
Śmietankę 30% ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę.
Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg oraz ostudzoną, płyną żelatynę. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową wyłóż na herbatniki i rozprowadź po całej blaszce.
Ciasto odstaw na około godzinę do lodówki, aby masa stężała.
W dwóch szklankach wrzątku rozpuść galaretki i pozostaw je do przestygnięcia (galaretki nie powinny całkowicie stężeć).
Na schłodzoną masę serową ułóż połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy.
Następnie powierzchnię ciasta polej delikatnie schłodzoną galaretką.
Ciasto wstaw do lodówki, aby całkowicie stężało.
Gotowe ciasto podawaj z kawą lub herbatą.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Śmietanowiec z galaretką
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta jajka sadzonego
Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Do przygotowania ciasta wykorzystamy herbatniki, jednak możesz zrobić je na biszkopcie. Placek z warstwą serową oraz brzoskwiniami z puszki to świetny pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis na ciasto jajko sadzone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: herbatniki, twaróg sernikowy, śmietanka 30%, cukier puder, żelatyna, brzoskwinie w syropie oraz galaretka winogronowa.
Jak zrobić ciasto jajko sadzone? Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników. W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę i pozostaw ją do przestygnięcia. Śmietankę 30% ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg oraz ostudzoną, płyną żelatynę. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wyłóż na herbatniki i rozprowadź po całej blaszce. Ciasto odstaw na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. W dwóch szklankach wrzątku rozpuść galaretki i pozostaw je do przestygnięcia (galaretki nie powinny całkowicie stężeć). Na schłodzoną masę serową ułóż połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy. Następnie powierzchnię ciasta polej delikatnie schłodzoną galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, aby całkowicie stężało.
Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców do ciasta zimą. Brzoskwinie w zalewie cukrowej są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce.
Podsumowując pyszne ciasto jajko sadzone świetnie sprawdzi się jako deser, który doskonale pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto na bazie sera z wiaderka można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jajko sadzone jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce, weź to pod uwagę, przygotowując je jako deser po uroczystym obiedzie. Ciasto jajko sadzone możesz również wykorzystać podczas świąt wielkanocnych.
Alergeny w cieście jajku sadzonym
Lista alergenów dla ciasta jajka sadzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta jajka sadzonego
Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Wykorzystanie twarogu wzbogaca potrawę w białko zwierzęce.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.