Ciasto drożdżowe z gruszkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Cukier (100 g)
- Masło (300 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (20 g)
- Gruszka (200 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.
Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.
Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.
Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.
Gruszki obierz i pokój w kostkę, obsyp je odrobiną cukru pudru i cynamonem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na wierzchu wyłóż owoce.
Posyp schłodzoną kruszonką wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tarta z gruszkami
-
Galette
-
Ciasto z gruszkami i budyniem
-
Ciasto gruszkowe
-
Ciasto czekoladowe z gruszkami
-
Szybkie ciasto z gruszkami
-
Tarta gruszkowa
-
Kruche ciasto z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i budyniem
-
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
-
Muffinki z gruszkami
-
Muffiny z gruszkami
-
Sernik z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Szarlotka z gruszkami
-
Ciasto z gruszkami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z gruszkami
Ciasto drożdżowe z gruszkami jest doskonałą opcją na naprawdę pyszny deser, który nie tylko można przygotować w domu w kilka chwil, to jeszcze jest bardzo słodki. Do jego przygotowania wystarczy kilka produktów i niewiele czasu. Idealnie sprawdza się głównie jesienią, ze względu na naprawdę fantastyczny smak rozgrzewających korzennych przypraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z gruszkami, które będzie smaczne, a przy okazji niezwykle proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego spokojnie mogą się za niego zabrać nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do jego stworzenia wystarczy tylko 20 minut, jednak należy pamiętać, że kruche ciasto, które jest jego częścią, potrzebuje co najmniej 30 minut na wyrastanie. Choć wydaje się to niepotrzebną częścią przepisu, to jednak nie warto z niej rezygnować, gdyż pozwala ona na otrzymanie ciasta o idealnej konsystencji i odpowiednim rozmiarze. To placek, który spokojnie można przygotowywać nawet na co dzień ze względu na jego dużą prostotę.
Przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami jest idealnym wyborem dla każdego miłośnika domowych tradycyjnych wypieków. Jego bazą jest drożdżowe ciasto, które wspaniale komponuje się z gruszkami. Do ciasta dodaje się sporo korzennych przypraw, które doskonale podkreślają słodki smak owoców. To ciasto jest idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie zbyt dojrzałych owoców, które wspaniale sprawdzą się właśnie w tym daniu. Choć ze względu na ilość warstw może wydawać się bardzo skomplikowane, nie jest to prawda. W dodatku pozwala ono na przemycenie tych zdrowych owoców w większej ilości do codziennej diety. Gruszki są dobrym źródłem jodu i boru, pierwiastków, które ciężko jest znaleźć w innych produktach spożywczych, dlatego są tak cenne. W dodatku są bardzo słodkie, więc pozwalają zmniejszyć ilość potrzebnego w przepisie cukru. To doskonały pomysł na ciasto pyszne, przy okazji również łatwe i szybkie. To dobre rozwiązanie również dla osób początkujących. Ciasto z kruszonką skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje.
Alergeny w cieście drożdżowym z gruszkami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z gruszkami
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru prostego, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.