Przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.

Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.

W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.

Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.

Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.

Gruszki obierz i pokój w kostkę, obsyp je odrobiną cukru pudru i cynamonem.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na wierzchu wyłóż owoce.

Posyp schłodzoną kruszonką wierzch ciasta.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.

Często zadawane pytania

Ciasto drożdżowe z gruszkami podane w naczyniu ceramicznym.
ciasto drożdżowe z gruszkami
Koszt przygotowania dania
13.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
484 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto drożdżowe z gruszkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym z gruszkami

Ciasto drożdżowe z gruszkami jest doskonałą opcją na naprawdę pyszny deser, który nie tylko można przygotować w domu w kilka chwil, to jeszcze jest bardzo słodki. Do jego przygotowania wystarczy kilka produktów i niewiele czasu. Idealnie sprawdza się głównie jesienią, ze względu na naprawdę fantastyczny smak rozgrzewających korzennych przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z gruszkami, które będzie smaczne, a przy okazji niezwykle proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego spokojnie mogą się za niego zabrać nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do jego stworzenia wystarczy tylko 20 minut, jednak należy pamiętać, że kruche ciasto, które jest jego częścią, potrzebuje co najmniej 30 minut na wyrastanie. Choć wydaje się to niepotrzebną częścią przepisu, to jednak nie warto z niej rezygnować, gdyż pozwala ona na otrzymanie ciasta o idealnej konsystencji i odpowiednim rozmiarze. To placek, który spokojnie można przygotowywać nawet na co dzień ze względu na jego dużą prostotę.

Przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami jest idealnym wyborem dla każdego miłośnika domowych tradycyjnych wypieków. Jego bazą jest drożdżowe ciasto, które wspaniale komponuje się z gruszkami. Do ciasta dodaje się sporo korzennych przypraw, które doskonale podkreślają słodki smak owoców. To ciasto jest idealnym rozwiązaniem na wykorzystanie zbyt dojrzałych owoców, które wspaniale sprawdzą się właśnie w tym daniu. Choć ze względu na ilość warstw może wydawać się bardzo skomplikowane, nie jest to prawda. W dodatku pozwala ono na przemycenie tych zdrowych owoców w większej ilości do codziennej diety. Gruszki są dobrym źródłem jodu i boru, pierwiastków, które ciężko jest znaleźć w innych produktach spożywczych, dlatego są tak cenne. W dodatku są bardzo słodkie, więc pozwalają zmniejszyć ilość potrzebnego w przepisie cukru. To doskonały pomysł na ciasto pyszne, przy okazji również łatwe i szybkie. To dobre rozwiązanie również dla osób początkujących. Ciasto z kruszonką skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
346.42 kcal
484.98 kcal
Białko
6.49 g
9.09 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
38.26 g
53.57 g
Węglowodany przyswajalne
37.67 g
52.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
19.29 g
27.00 g
Tłuszcze nasycone
13.00 g
18.20 g
Tłuszcze nienasycone
6.29 g
8.81 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Tiamina
0.39 mg
0.55 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.32 mg
Niacyna
2.64 mg
3.69 mg
Foliany
72.68 µg (mcg)
101.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z gruszkami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
11.27 mg
15.78 mg
Potas
104.93 mg
146.90 mg
Wapń
35.71 mg
49.99 mg
Fosfor
83.90 mg
117.46 mg
Magnez
17.00 mg
23.81 mg
Żelazo
2.18 mg
3.05 mg
Cynk
0.73 mg
1.02 mg
Miedź
0.09 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z gruszkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z gruszkami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z gruszkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
300 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Gruszka
200 g
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Koszt składników
29.40
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób