Ciasteczka serowe
- Masło - schłodzone (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Cukier - gruby, do posypania (100 g)
Przepis na ciasteczka serowe krok po kroku
Pokrój zimne masło w kostkę.
Ser rozdrobnij widelcem.
Zagnieć masło wraz z mąką, kilkoma kroplami aromatu waniliowego, startą skórką z jednej cytryny i serem. Ma powstać jednolita masa, która da się uformować bez lepienia do rąk.
Ciasto zabezpiecz folią i włóż do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wyłóż papier na blachę do pieczenia.
Na stolnicę wsyp trochę mąki i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.
Ułóż ciasteczka na blaszce i posyp je cukrem.
Piecz przez 15 minut (aż się zarumienią).
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Ciastka kruche z cukrem
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat ciasteczek serowych
Ciasteczka serowe są pyszne, waniliowe i z nutą cytryny. Są dobrym pomysłem na coś słodkiego. To jak, zrobisz je na deser do kawy? Sprawdź jak zrobić ciasteczka serowe. Ten sprawdzony przepis jest naprawdę banalny do zrobienia. Kruche ciasteczka serowe są bardzo smaczne. To pyszny pomysł na to, by zabrać je ze sobą na wynos. Przepis na ciasteczka serowe sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko do kawy w niedzielę. Dzieci będą bardzo ucieszone, gdy dostaną takie domowe, smaczne kruche ciasteczka serowe.
Ciasteczka serowe to małe kruche ciasteczka z serem białym, dodatkowo z nutką cytryny oraz wanilii. Są pyszne, posypane gruboziarnistym cukrem. Ciasteczka serowe mają proste proporcje składników. Dodaje się taką samą ilość mąki, sera oraz masła. Przepis na ciasteczka serowe dodatkowo staje się smaczniejszy, dzięki dodaniu skórki z cytryny oraz aromatu waniliowego.
Ciasteczka serowe z kawą smakują wspaniale. Koniecznie daj je dzieciom do szkoły. Zabierz ze sobą do pracy albo na zajęcia. Weź je ze sobą w podróż autem. Na imprezie także będą fajnym rozwiązaniem. Ten sprawdzony przepis jest dobrym sposobem na spędzenie czasu z dzieckiem – pozwól mu wycinać ciasteczka specjalnymi foremkami.
Jak zrobić ciasteczka serowe? Z takim sprawdzonym przepisem przygotujesz je bez problemu. Należy mieć zimne masło, wyciągnięte prosto z lodówki. To samo dotyczy sera. Pokrój masło w kostkę, a ser rozdrobnij. Następnie połącz wszystko wraz ze skórką startą z jednej cytryny oraz aromatem waniliowym. Gdy ciasto nie będzie się lepiło do rąk, włóż je do lodówki. Dobre jest schłodzenie ciasta, by ciasteczka były kruche i chrupiące. Po godzinie nastaw piekarnik i przygotuj blaszkę. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka foremkami. Układaj na blaszce, posyp cukrem i piecz do zarumienienia.
Jeśli nie masz gruboziarnistego cukru, można posypać je zwykłym cukrem (przed pieczeniem) lub cukrem pudrem (ten dodaj po upieczeniu).
*Jeżeli nie masz foremki do wycinania kruchych ciasteczek serowych, możesz to zrobić bez ich użycia. Do przepisu na ciasteczka serowe można wycinać okręgi szklanką lub kieliszkiem – tym, co masz pod ręką. Będą dobre w każdej postaci.
*Zamiast skórki z cytryny i/lub aromatu waniliowego sprawdzi się dobrze sam aromat cytrynowy. Warto go pomieszać z aromatem waniliowym.
Jak zrobisz ciasteczka serowe, otrzymasz świetny pomysł na coś słodkiego dla całej rodziny. To proste składniki, łatwe i szybkie przygotowanie. To są właśnie najfajniejsze słodycze, które warto zrobić samemu.
Alergeny w ciasteczkach serowych
Lista alergenów dla ciasteczek serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasteczek serowych
Przepis dostarcza wszystkich makroskładników. Jest białko z sera białego. Mąka dostarcza węglowodanów, a tłuszczu (niestety nasyconego) - masło. Są wysokokaloryczne.
Energia i białka
(212g)
Węglowodany
(212g)
Tłuszcze
(212g)
Witaminy
(212g)
Składniki mineralne
(212g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.