Przepis na ciastka orzechowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Orzechy włoskie 200 g zmielone
- Cukier puder 100 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Jajko 1 szt.
Na stolnicę wsyp mąkę, orzechy oraz cukier puder.
Następnie do składników suchych dodaj pokrojone w kostkę masło.
Składniki siekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki.
Następnie do masy wybij jajko i składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto podziel na małe kawałki, uformuj z nich kulki, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć do uzyskania kształtu okrągłych ciasteczek.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciastka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciastka z masłem orzechowym
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasta z orzechami

(liczba kalorii)
Ciastka orzechowe - cechy przepisu
Więcej o ciastkach orzechowych
Ciastka orzechowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy. Smaczne ciastka na bazie orzechów włoskich są dobre także na święta i na imprezę jako słodka przekąska. Prosty przepis na ciastka orzechowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, zmielone orzechy włoskie, cukier puder, masło oraz jajka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ciastka orzechowe z orzechami włoskimi? Na stolnicę wsyp mąkę, orzechy oraz cukier puder. Następnie do składników suchych dodaj pokrojone w kostkę masło. Składniki siekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie do masy wybij jajko i składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto podziel na małe kawałki, uformuj z nich kulki, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć do uzyskania kształtu okrągłych ciasteczek. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciastka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.
Orzechy włoskie podawane w całości stanowić będą doskonały dodatek do ciast oraz deserów. Orzechy stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Podsumowując pyszne ciastka orzechowe świetnie komponują się podane z kawą lub herbatą. Najlepsze ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ponad tydzień. Ciasteczka można przygotować również z kawałkami siekanej czekolady gorzkiej. Łatwe w przygotowaniu ciasteczka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto je wystudzić.
Wartości odżywcze ciastek orzechowych
Energia i białka
(85g)
Węglowodany w ciastkach orzechowych
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy w przepisie na ciastka orzechowe
(85g)
Składniki mineralne w przepisie na ciastka orzechowe
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciastkach orzechowych
Lista alergenów dla ciastek orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko