Przepis na ciastka orzechowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Na stolnicę wsyp mąkę, orzechy oraz cukier puder.

Następnie do składników suchych dodaj pokrojone w kostkę masło.

Składniki siekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki.

Następnie do masy wybij jajko i składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

Po tym czasie ciasto podziel na małe kawałki, uformuj z nich kulki, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć do uzyskania kształtu okrągłych ciasteczek.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut.

Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciastka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.

Ciastka orzechowe ułożone jedno na drugim leżą na drewnianej desce do krojenia.
Ciastka orzechowe
Koszt przygotowania dania
20.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
68

Ciastka orzechowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach orzechowych

Ciastka orzechowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy. Smaczne ciastka na bazie orzechów włoskich są dobre także na święta i na imprezę jako słodka przekąska. Prosty przepis na ciastka orzechowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, zmielone orzechy włoskie, cukier puder, masło oraz jajka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciastka orzechowe z orzechami włoskimi? Na stolnicę wsyp mąkę, orzechy oraz cukier puder. Następnie do składników suchych dodaj pokrojone w kostkę masło. Składniki siekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie do masy wybij jajko i składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto podziel na małe kawałki, uformuj z nich kulki, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć do uzyskania kształtu okrągłych ciasteczek. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciastka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.

Orzechy włoskie podawane w całości stanowić będą doskonały dodatek do ciast oraz deserów. Orzechy stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując pyszne ciastka orzechowe świetnie komponują się podane z kawą lub herbatą. Najlepsze ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ponad tydzień. Ciasteczka można przygotować również z kawałkami siekanej czekolady gorzkiej. Łatwe w przygotowaniu ciasteczka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto je wystudzić.

Wartości odżywcze ciastek orzechowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
502.77 kcal
427.35 kcal
Białko
9.58 g
8.14 g

Węglowodany w ciastkach orzechowych

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
40.48 g
34.41 g
Węglowodany przyswajalne
38.91 g
33.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
35.41 g
30.10 g
Tłuszcze nasycone
15.75 g
13.38 g
Tłuszcze nienasycone
19.67 g
16.72 g

Witaminy w przepisie na ciastka orzechowe

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6
0.17 mg
0.14 mg
Tiamina
0.42 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.19 mg
Niacyna
2.58 mg
2.19 mg
Foliany
77.53 µg (mcg)
65.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciastka orzechowe

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
13.46 mg
11.44 mg
Potas
162.44 mg
138.08 mg
Wapń
38.92 mg
33.09 mg
Fosfor
142.80 mg
121.38 mg
Magnez
50.80 mg
43.18 mg
Żelazo
2.75 mg
2.34 mg
Cynk
1.20 mg
1.02 mg
Miedź
0.45 mg
0.38 mg
Mangan
1.06 mg
0.90 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek orzechowych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach orzechowych

Lista alergenów dla ciastek orzechowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciastek orzechowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Orzechy włoskie
200 g
zmielone
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na ciastka orzechowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób