Przepis na kruche ciastka z marmoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Posiekaj masło w kostkę.

Do miski przesiej miskę, dodaj masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia oraz śmietanę.

Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą.

Schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Ciasto wyjmij z zamrażarki i rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.

Wytnij ciastka o dowolnym kształcie.

Na każde ciastko wyłóż marmoladę.

Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Kruche ciastka z marmoladą ułożone w wiklinowym koszyku.
Kruche ciastka z marmoladą
Koszt przygotowania dania
16.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
516 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Kruche ciastka z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruchych ciastkach z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas wielu spotkań ze znajomymi. Ciastka świetnie nadają się do przechowywania, gdyż zachowują świeżość przez długi czas. Przepis na kruche ciastka z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kwaśna śmietana, proszek do pieczenia, marmolada, masło.

Jak zrobić kruche ciastka z marmoladą? Posiekaj masło w kostkę. Do miski przesiej miskę, dodaj masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą. Schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto wyjmij z zamrażarki i rozwałkuj na grubość około 3-4 cm. Wytnij ciastka o dowolnym kształcie. Na każde ciastko wyłóż marmoladę. Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Marmolada owocowa to bardzo gęsta pasta z owoców najczęściej jabłek, śliwek i truskawek aromatyzowana różami. Marmolada świetnie nadaje się do przygotowania ciast drożdżowych, bułek czy ciastek. Dzięki zwartej konsystencji nie wypływa podczas pieczenia. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Śmietana kwaśna zawiera sporą ilość tłuszczu mlecznego, który jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując pyszne ciastka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Prosty przepis przygotować można z marmoladą o dowolnym smaku. Domowe ciastka nie zawierają konserwantów. Łatwe do zrobienia ciasteczka można przygotować z pomocą dzieci. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez ponad tydzień.

Wartości odżywcze kruchych ciastek z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
382.49 kcal
516.36 kcal
Białko
5.73 g
7.73 g

Węglowodany w kruchych ciastkach z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
47.50 g
64.12 g
Węglowodany przyswajalne
47.46 g
64.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
20.14 g
27.19 g
Tłuszcze nasycone
13.55 g
18.29 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
8.90 g
Cholesterol
80.53 mg
108.71 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kruche ciastka z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C
0.62 mg
0.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.39 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.25 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
2.62 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany
49.54 µg (mcg)
66.88 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kruche ciastka z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
24.63 mg
33.25 mg
Potas
222.82 mg
300.80 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
93.09 mg
125.68 mg
Fosfor
164.89 mg
222.60 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez
14.25 mg
19.24 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
1.90 mg
2.56 mg
Cynk
0.50 mg
0.67 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciastek z marmoladą 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchych ciastkach z marmoladą

Lista alergenów dla kruchych ciastek z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania kruchych ciastek z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Marmolada
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
28.80
Jak oceniasz przepis na kruche ciastka z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób