Miękkie ciasteczka maślane

Opublikowano: 11.03.2023 r., 10:14 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasteczka maślane
Miękkie ciasteczka maślane
Poznaj przepis na pyszne, domowe miękkie ciasteczka maślane idealne na każdą okazję.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) ok. 10 łyżek (100 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy

Przepis na miękkie ciasteczka maślane krok po kroku

Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i było lekko miękkie. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe.

Do ubitego masła dodawaj po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając mikserem.

Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przestając miksować.

Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcjami na blachę wyłożoną papierem. Możesz też formować ciasteczka za pomocą łyżki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15-20 minut.

Jak oceniasz przepis na miękkie ciasteczka maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat miękkich ciasteczek maślanych

Miękkie ciasteczka maślane to pomysł na pyszny, słodki, domowy deser, który posmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu i potrzebujesz do tego zaledwie kilku tanich, łatwo dostępnych składników. Świetnie sprawdzą się jako deser, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako przekąska na imprezy w gronie rodziny lub znajomych. Przepis na miękkie ciasteczka maślane jest banalnie prosty i szybki. Z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i cukiernictwie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miękkie ciasteczka maślane z piekarnika, aby były naprawdę najlepsze i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces ich przygotowania. Aby powstały smaczne ciasteczka potrzebujesz wyłącznie mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, żółtek jaj oraz masła. Standardowo do ciastek maślanych poleca się dodać cukier puder, natomiast równie dobrze sprawdzi się ksylitol. Co więcej, dzięki niemu ciastka będą miały mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny. Przygotowanie ciastek należy zacząć od dokładnego ubicia masła mikserem i stopniowym dodawaniu ksylitolu lub cukru, żółtek, a na końcu mąki. Ciasteczka maślane możesz formować z wykorzystaniem rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki lub wykorzystać do tego zwykłą łyżkę stołową. Tak przygotowane ciasteczka należy piec w piekarniku przez około 15 minut. Ciasteczka maślane są bardzo uniwersalne i możesz jeść je samodzielnie lub z dodatkiem dżemu owocowego, świeżych owoców, cukru pudru lub masła orzechowego. Są idealnie kruche z wierzchu i miękkie w środku, słodkie, maślane i idealne na każdą okazję. Koniecznie czytaj dalej i wypróbuj najlepszy przepis na miękkie ciasteczka maślane, który z pewnością zostanie z Tobą na długo.

Alergeny w miękkich ciasteczkach maślanych

Lista alergenów dla miękkich ciasteczek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze miękkich ciasteczek maślanych

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciastka mają mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
441.93
0.00
Białko (g)
8.36
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
48.78
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
48.53
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
26.55
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
17.30
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
9.24
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.93
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.62
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
12.10
0.00
Potas (mg)
114.96
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.07
0.00
Fosfor (mg)
110.20
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.04
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.72
0.00
Cynk (mg)
0.76
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miękkich ciasteczek maślanych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miękkich ciasteczek maślanych

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
ok. 10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
30 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
41.00