Przepis na ciasteczka z marmoladą krok po kroku

Składniki dla 11 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy do momentu powstania puszystego kremu.

Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę. Składniki miksujemy dalej do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie.

Na środku ciastek robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę.

Pieczemy je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasteczka z marmoladą na talerzu
Ciasteczka z marmoladą
Koszt przygotowania dania
4.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
114 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Ciasteczka z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach z marmoladą

Pyszne ciasteczka z marmoladą do kawy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kruche ciasteczka w połączeniu z marmoladą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodkie ciasteczka zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasteczka z marmoladą? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy do momentu powstania puszystego kremu. Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę. Składniki miksujemy dalej do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie. Na środku ciastek robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę. Pieczemy je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Sprawdzony przepis na ciasteczka z marmoladą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Domowe i tradycyjne kruche ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciateczek z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
380.08 kcal
114.02 kcal
Białko
6.71 g
2.01 g

Węglowodany w ciasteczkach z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
46.82 g
14.05 g
Węglowodany przyswajalne
46.82 g
14.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
19.58 g
5.88 g
Tłuszcze nasycone
12.95 g
3.89 g
Tłuszcze nienasycone
6.63 g
1.99 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.09 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.07 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
2.04 mg
0.61 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany
53.22 µg (mcg)
15.96 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
27.51 mg
8.25 mg
Potas
67.78 mg
20.34 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
20.58 mg
6.18 mg
Fosfor
76.83 mg
23.05 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez
13.51 mg
4.05 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
2.01 mg
0.60 mg
Cynk
0.56 mg
0.17 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.02 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciateczek z marmoladą 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z marmoladą

Lista alergenów dla ciateczek z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciateczek z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Marmolada
70 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób