Przepis na shortbread krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, patyczki do szaszłyków

Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.

Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.

Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm.

Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.

Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.

Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).

Shortbread podane na białym talerzu.
Shortbread
Koszt przygotowania dania
6.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Shortbread - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o shortbread

Shortbread to szkockie ciastka na bazie mąki, cukru oraz masła. Produkty te powinny być odmierzone w odpowiednich proporcjach, czyli 3 części mąki, 2 części masła oraz 1 część cukru. Pyszne ciasteczka maślane świetnie sprawdzą się jako deser do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na shortbread jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciastek niezbędne będą produkty wskazane wyżej, czyli mąka, masło oraz cukier. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić shortbread? Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw. Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia. Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm. Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek. Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się). Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).

Mąka pszenna wykorzystywana przez nas do przygotowywania wypieków jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. W miarę możliwości powinniśmy zamienić ją na mąkę razową, która zawiera cenny błonnik oraz składniki mineralne. Błonnik powoduje wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi oraz pozwala na zachowanie sytości dłużej. Mąka pszenna zawiera gluten, dzięki któremu możemy je wyrabiać, nadając mu plastyczną konsystencję.

Podsumowując najlepsze ciasteczka maślane ze Szkocji to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ciasteczka są dobre do spożycia po wystygnięciu, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze shortbread

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
484.67 kcal
290.80 kcal
Białko
7.43 g
4.46 g

Węglowodany w shortbread

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
53.02 g
31.81 g
Węglowodany przyswajalne
53.02 g
31.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
27.91 g
16.75 g
Tłuszcze nasycone
19.11 g
11.46 g
Tłuszcze nienasycone
8.80 g
5.28 g

Witaminy w przepisie na shortbread

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Tiamina
0.48 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.14 mg
Niacyna
3.29 mg
1.98 mg
Foliany
73.50 µg (mcg)
44.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na shortbread

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
5.33 mg
3.20 mg
Potas
71.83 mg
43.10 mg
Wapń
17.67 mg
10.60 mg
Fosfor
70.00 mg
42.00 mg
Magnez
18.62 mg
11.17 mg
Żelazo
2.79 mg
1.67 mg
Cynk
0.56 mg
0.34 mg
Miedź
0.10 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny shortbread 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w shortbread

Lista alergenów dla shortbread przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania shortbread

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
10.50
Jak oceniasz przepis na shortbread
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób