Ciastka kruche ze śliwkami

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka kruche ze śliwkami podane na podkładce.
Ciastka kruche ze śliwkami
Ciastka kruche ze śliwkami są doskonałym wyborem dla miłośników prostych deserów. Smakują wybornie, głównie ze względu na spory dodatek tych pysznych owoców.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
672 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Śmietana 12% (175 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Cynamon (2 g)
  • Śliwki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, miska

Przepis na ciastka kruche ze śliwkami krok po kroku

Do miski wrzuć mąkę, śmietanę, żółtka, masło i cukier puder. Zagnieć jednolite ciasto.

Rozwałkuj ciasto na 5 mm grubości.

Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na co drugim połóż połówkę śliwki i posyp cynamonem.

Śliwki przykryj drugim kawałkiem ciasta i połącz ze sobą krawędzie obu okręgów.

W ciasteczkach zrób 3 krótkie nacięcia.

Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Ciastka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciastka kruche ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ciastek kruchych ze śliwkami

Ciastka kruche ze śliwkami są doskonałym wyborem dla miłośników prostych deserów. Smakują wybornie, głównie ze względu na spory dodatek tych pysznych owoców.

Przepis na ciastka kruche ze śliwkami stanowi najlepsze rozwiązanie dla wszystkich osób, które kochają słodkości, ale nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te smaczne ciasteczka doskonale sprawdzają się do kawy. Dzięki temu, że przepis jest naprawdę nieskomplikowany, da sobie z nimi radę nawet amator. Ciasteczka wychodzą w ekspresowym tempie, więc świetnie sprawdzą się dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. W kilka minut można je upiec i cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Wszystkie składniki dostaniesz w każdym większym sklepie. W sezonie najlepiej jest używać do tych ciastek świeżych owoców. Jednak poza sezonem można też sięgnąć po śliwki mrożone. Dzięki temu te ciastka można przygotowywać naprawdę przez cały rok. Śliwki to owoce, które nie są doceniane. Warto to zmienić, gdyż są naprawdę smaczne, ale również zdrowe. Śliwki to doskonałe źródło witamin – A, C, E, B6 oraz K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Pomimo znacznej zawartości cukrów prostych, spożycie śliwek nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co prawdopodobnie związane jest z wysoką zawartością błonnika, więc owoce te sprawdzają się również dla osób z cukrzycą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka kruche ze śliwkami, by były pyszne, domowe i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Choć nie są zbyt wymyślne, smakują naprawdę wybornie. To dzięki idealnym proporcjom ciasta i owoców. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć przepyszne ciastka, które świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Choć mają mało cukru, są naprawdę słodkie. Będą doskonałym wyborem na podwieczorek, czy smaczny deser. Doskonale sprawdzają się na co dzień, gdyż są proste w przygotowaniu.

Alergeny w ciastkach kruchych ze śliwkami

Lista alergenów dla ciastek kruchych ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciastek kruchych ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
292.56
672.88
Białko (g)
6.48
14.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
34.75
79.93
Węglowodany przyswajalne (g)
34.27
78.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
14.69
33.78
Tłuszcze nasycone (g)
9.86
22.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
11.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Tiamina (mg)
0.37
0.85
Ryboflawina (mg)
0.21
0.47
Niacyna (mg)
2.54
5.84
Foliany (µg (mcg))
60.63
139.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
14.82
34.10
Potas (mg)
126.94
291.95
Wapń (mg)
35.54
81.75
Fosfor (mg)
74.14
170.53
Magnez (mg)
18.14
41.72
Żelazo (mg)
2.19
5.03
Cynk (mg)
0.56
1.30
Miedź (mg)
0.10
0.22
Mangan (mg)
0.31
0.72
Brak danych dla: śmietana 12%, żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek kruchych ze śliwkami 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek kruchych ze śliwkami

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Śmietana 12%
175 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 175 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Śliwki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
24.50