Ciastka kruche z cukrem

Opublikowano: 09.07.2022 r., 19:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciastka kruche z cukrem
Ciastka kruche z cukrem
Ciastka kruche z dodatkiem cukru to najlepsza przekąska w ciągu dnia nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 15 min
85 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier puder (70 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka, wykrawacz do pierniczków

Przepis na ciastka kruche z cukrem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj kawałki zimnego masła, wbij żółtka (białka odstaw na bok) i wsyp cukier puder.

Dodaj proszek do pieczenia i zagnieć kulę. Odstaw ciasto do lodówki na około godzinę.

Rozwałkuj ciasto, wytnij dowolne kształty i ułóż na blaszce.

Białko roztrzep widelcem w miseczce, posmaruj ciasteczka.

Posyp cukrem i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciastka kruche z cukrem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ciastek kruchych z cukrem

Domowe ciastka kruche z cukrem to delikatne, kruche ciasteczka, które są szybkie i łatwe do przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: masło, cukier, jajka, mąka i cukier puder. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciastka kruche z cukrem?

Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki zimnego masła i wbij żółtka.

Białka jaj odstaw na bok, przydadzą nam się pod koniec przygotowania ciastek.

Do masy ciasta wsyp cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość i wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na godzinę.

Z ciasta uformuj kulę i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ogrzej delikatnie ciasto w rękach i rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj ciasteczka za pomocą foremek, mogą być takie od świątecznych pierników. Postaw na swoje ulubione kształty.

Powstałe ciasteczka przełóż na blachę, posmaruj białkiem jaja kurzego, a następnie posyp cukrem i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Po takim czasie zdecydowanie będą dobre.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciastka kruche z cukrem. Możesz śmiało przygotować je w większej ilości i przechowywać w szklanym słoiku.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka to idealny pomysł na łakocie do kawy.

Alergeny w ciastkach kruchych z cukrem

Lista alergenów dla ciastek kruchych z cukrem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek kruchych z cukrem

na 100g gotowej potrawy

Do masy ciasta możesz dodać kakao, wtedy twoje ciasteczka będą czekoladowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
426.25
85.25
Białko (g)
5.37
1.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
55.45
11.09
Węglowodany przyswajalne (g)
54.64
10.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
20.56
4.11
Tłuszcze nasycone (g)
13.54
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
7.02
1.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.93
1.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
0.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
89.31
17.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
177.92
35.58
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.03
Witamina C (mg)
0.03
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.04
Witamina E (mg)
0.67
0.13
Retinol (µg (mcg))
174.86
34.97
Tiamina (mg)
0.43
0.09
Ryboflawina (mg)
0.26
0.05
Niacyna (mg)
3.22
0.64
Foliany (µg (mcg))
93.85
18.77
Beta karoten (µg (mcg))
37.26
7.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
18.95
3.79
Potas (mg)
117.52
23.50
Wapń (mg)
38.69
7.74
Fosfor (mg)
98.70
19.74
Magnez (mg)
9.40
1.88
Żelazo (mg)
3.69
0.74
Cynk (mg)
0.45
0.09
Miedź (mg)
0.08
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek kruchych z cukrem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek kruchych z cukrem

Koszt składników
23.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
23.40