Chleb z gara na maślance

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb na maślance na desce
Chleb z gara na maślance
Chleb z gara na maślance to bardzo dobra propozycja na domowe pieczywo, które można podać jako dodatek do wielu potraw obiadowych. Chleb świetnie sprawdzi się także na śniadanie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 60 min
393 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Maślanka 3% (350 g)
  • Siemię lniane (całe) (50 g)
  • Pestki dyni (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na chleb z gara na maślance krok po kroku

Drożdże rozpuść w ciepłej maślance z cukrem.

Do miski przesiej mąkę pszenną i żytnią, dodaj pestki dyni, siemię lniane, sól i olej rzepakowy.

Wlej drożdże i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto przełóż do miski, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 14-16 godzin.

Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, zagnieć na blacie podsypanym mąką.

Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne.

Rozgrzej piekarnik do 210 st. C i umieść ciasto w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w temperaturze 190 st. C przez 60 minut.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na chleb z gara na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chleba z gara na maślance

Chleb z gara na maślance to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu chleb, który należy przygotować dzień przed pieczeniem. Ciasto na chleb przed pieczeniem przechowuje się w lodówce, możesz więc upiec go na wiele różnych okazji. Przepis na chleb z gara na maślance jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia pieczywa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, mąka pszenna, maślanka, siemię lniane, pestki dyni, drożdże, cukier, sól, olej rzepakowy.

Jak zrobić chleb z gara na maślance? Drożdże rozpuść w ciepłej maślance z cukrem. Do miski przesiej mąkę pszenną i żytnią, dodaj pestki dyni, siemię lniane, sól i olej rzepakowy. Wlej drożdże i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przełóż do miski, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 14-16 godzin. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, zagnieć na blacie podsypanym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i umieść ciasto w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 60 minut.

Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując domowe pieczywo jest bardzo dobre jako dodatek do wielu dań. Może także stanowić bazę pysznego śniadania lub wspólnej kolacji rodzinnej. Chleb domowy zachowuje świeżość przez 2-3 dni. Z czerstwego chleba można przygotować grzanki lub tosty francuskie. Chleb jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Chleb z gara to łatwy przepis na domowy chleb bez użycia zakwasu. Do chleba możesz dodać inne ulubione nasiona i zioła.

Alergeny w chlebie z gara na maślance

Lista alergenów dla chleba z gara na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%

Wartości odżywcze chleba z gara na maślance

na 100g gotowej potrawy

Chleb z gara na maślance to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Chleb domowy nie zawiera konserwantów. Przygotowując pieczywo w domu, mamy pewność co do jakości składników, które do niego dodajemy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
327.72
393.26
Białko (g)
11.70
14.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
39.31
47.18
Węglowodany przyswajalne (g)
29.20
35.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.11
12.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
15.55
18.66
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
5.74
Tłuszcze nienasycone (g)
10.76
12.92
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.03
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.49
4.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.20
68.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
32.73
39.28
Potas (mg)
260.54
312.65
Wapń (mg)
64.31
77.17
Fosfor (mg)
355.39
426.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
132.99
159.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.08
3.70
Cynk (mg)
3.22
3.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z gara na maślance 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z gara na maślance

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
300 g
1,5 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Mąka żytnia typ 2000
300 g
1,5 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Maślanka 3%
350 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 2
1.59
Za 350 g
Siemię lniane (całe)
50 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Pestki dyni
100 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 100 g
Koszt składników
32.50