Przepis na buraczki zasmażane krok po kroku
- Burak 600 g 4 szklanki
- Sok z cytryny 10 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Mąka pszenna typ 500 8 g 1 łyżeczka
- Cukier 2 g 0.5 łyżeczki
- Masło 40 g 2 łyżki
Buraki umyj.
Do garnka przełóż buraki i zalej wodą tak aby były całe pod jej powierzchnią.
Jeśli są małe gotuj je 25 minut, większe potrzebują więcej czasu.
Wyjmij z wody, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce, wielkość oczek wybierz wedle uznania.
W drugim garnku rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka będzie lekko złota dodaj buraczki.
Przypraw 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny i cukrem.
Gotuj 2 minut pilnując aby się nie przypaliły na dnie.

(liczba kalorii)
Buraczki zasmażane - cechy przepisu
Więcej o buraczkach zasmażanych
Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować z wegetariańskim kotletami.
Pyszne czerwone buraczki tradycyjnie wykonane są z buraka zwyczajnego, jednak do przygotowania nadadzą się także buraki ćwikłowe. Czym doprawić buraczki zasmażane? Nie potrzebują one wielu przypraw, wystarczy wydobyć z nich ich własny smak i go podkreślić. Obowiązkowa jest sól oraz pieprz. Nie przestrasz się, buraki ciągną bardzo dużo soli, może się Tobie wydawać, że powinny być już przesolone a kiedy ich spróbujesz okazuje się, że wciąż są niesłone. Aby złagodzić ich naturalną słodycz konieczny jest dodatek czegoś kwaśnego, zazwyczaj soku z cytryny, może być również ocet jabłkowy. Buraczki można przygotować z dodatkiem śmietany, która także złagodzi słodycz buraka.
Buraki oprócz tego, że są przepyszne, są jeszcze bardzo zdrowe. Jednak ich spożywanie powinny ograniczyć osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Buraki zawierają barwniki betalainy, które wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia się, są pomocne w zapobieganiu nowotworom. Pomagają również zwalczyć zgagę, obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają układ krwionośny oraz są zasadotwórcze. Są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, witaminę C i witaminę A. Dodatkowo dostarczają żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Buraczki są świetnym dodatkiem do obiadu, jednak aby zwiększyć ich wartość odżywczą zrezygnuj z zasmażki i cebuli. Ugotuj buraki, zetrzyj na tarce i podduś z przyprawami. Przepis na buraczki zasmażane czy buraczki duszone jest bardzo łatwy, wymaga jednak odrobiny czasu aby ugotować buraki a następnie je przestudzić żeby można było je zetrzeć. A jak zrobić buraczki zasmażane dowiesz się z dokładnego przepisu.
Buraczki zasmażane to przepyszny dodatek nie tylko do tradycyjnego obiadu.
Wartości odżywcze buraczków zasmażanych
Energia i białka
Węglowodany w buraczkach zasmażanych
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Witaminy w przepisie na buraczki zasmażane
(68g)
Składniki mineralne w przepisie na buraczki zasmażane
(68g)
-
burak,
cebula,
mąka pszenna,
cukier,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w buraczkach zasmażanych
Lista alergenów dla buraczków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło