Buraczki zasmażane

Opublikowano: 18.05.2021 r., 12:39 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczki zasmażane podane w brązowej misce, na drewnianej desce, obok łyżka drewaniana, pęczek koperku, naczynie z oliwą z oliwek
Buraczki zasmażane
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze buraczki zasmażane. Są one wspaniałym dodatkiem do wielu obiadów, zarówno tych mięsnych jak i wegetariańskich.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
55 kcal
Kcal w porcji
68 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Burak 4 szklanki (600 g)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (10 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżeczka (8 g)
  • Cukier 0.5 łyżeczki (2 g)
  • Masło 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na buraczki zasmażane krok po kroku

Buraki umyj.

Do garnka przełóż buraki i zalej wodą tak aby były całe pod jej powierzchnią.

Jeśli są małe gotuj je 25 minut, większe potrzebują więcej czasu.

Wyjmij z wody, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce, wielkość oczek wybierz wedle uznania.

W drugim garnku rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka będzie lekko złota dodaj buraczki.

Przypraw 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny i cukrem.

Gotuj 2 minut pilnując aby się nie przypaliły na dnie.

Jak oceniasz przepis na buraczki zasmażane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat buraczków zasmażanych

Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować z wegetariańskim kotletami.

Pyszne czerwone buraczki tradycyjnie wykonane są z buraka zwyczajnego, jednak do przygotowania nadadzą się także buraki ćwikłowe. Czym doprawić buraczki zasmażane? Nie potrzebują one wielu przypraw, wystarczy wydobyć z nich ich własny smak i go podkreślić. Obowiązkowa jest sól oraz pieprz. Nie przestrasz się, buraki ciągną bardzo dużo soli, może się Tobie wydawać, że powinny być już przesolone a kiedy ich spróbujesz okazuje się, że wciąż są niesłone. Aby złagodzić ich naturalną słodycz konieczny jest dodatek czegoś kwaśnego, zazwyczaj soku z cytryny, może być również ocet jabłkowy. Buraczki można przygotować z dodatkiem śmietany, która także złagodzi słodycz buraka.

Buraki oprócz tego, że są przepyszne, są jeszcze bardzo zdrowe. Jednak ich spożywanie powinny ograniczyć osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Buraki zawierają barwniki betalainy, które wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia się, są pomocne w zapobieganiu nowotworom. Pomagają również zwalczyć zgagę, obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają układ krwionośny oraz są zasadotwórcze. Są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, witaminę C i witaminę A. Dodatkowo dostarczają żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Buraczki są świetnym dodatkiem do obiadu, jednak aby zwiększyć ich wartość odżywczą zrezygnuj z zasmażki i cebuli. Ugotuj buraki, zetrzyj na tarce i podduś z przyprawami. Przepis na buraczki zasmażane czy buraczki duszone jest bardzo łatwy, wymaga jednak odrobiny czasu aby ugotować buraki a następnie je przestudzić żeby można było je zetrzeć. A jak zrobić buraczki zasmażane dowiesz się z dokładnego przepisu.

Buraczki zasmażane to przepyszny dodatek nie tylko do tradycyjnego obiadu.

Alergeny w buraczkach zasmażanych

Lista alergenów dla buraczków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze buraczków zasmażanych

na 100g gotowej potrawy

Buraki są pysznym i bardzo zdrowym warzywem. W wersji dodatków do obiadu, buraczki zasmażane są tą najmniej zdrową. Jednak spożywane raz na jakiś czas absolutnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak uwielbiasz buraczki na ciepło do obiadu zrezygnuj z zasmażki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(68g)
Energia (kcal)
82.07
55.81
Białko (g)
1.62
1.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(68g)
Węglowodany (g)
9.90
6.73
Węglowodany przyswajalne (g)
7.46
5.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(68g)
Tłuszcz (g)
4.44
3.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.47
1.00
Cholesterol (mg)
11.32
7.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(68g)
Witamina A (µg (mcg))
37.58
25.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.35
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.32
24.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.35
0.24
Foliany (µg (mcg))
90.50
61.54
Beta karoten (µg (mcg))
24.25
16.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(68g)
Sód (mg)
62.73
42.66
Potas (mg)
279.75
190.23
Wapń (mg)
17.20
11.70
Fosfor (mg)
38.07
25.89
Magnez (mg)
20.04
13.62
Żelazo (mg)
0.72
0.49
Cynk (mg)
0.32
0.21
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków zasmażanych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków zasmażanych

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Sok z cytryny
10 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
8 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Cukier
2 g
0.5 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
17.50