Przepis na buraczki zasmażane krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, tarka

Buraki umyj.

Do garnka przełóż buraki i zalej wodą tak aby były całe pod jej powierzchnią.

Jeśli są małe gotuj je 25 minut, większe potrzebują więcej czasu.

Wyjmij z wody, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce, wielkość oczek wybierz wedle uznania.

W drugim garnku rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka będzie lekko złota dodaj buraczki.

Przypraw 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny i cukrem.

Gotuj 2 minut pilnując aby się nie przypaliły na dnie.

Buraczki zasmażane podane w brązowej misce, na drewnianej desce, obok łyżka drewaniana, pęczek koperku, naczynie z oliwą z oliwek
Buraczki zasmażane
Koszt przygotowania dania
3.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
55 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Buraczki zasmażane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o buraczkach zasmażanych

Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować z wegetariańskim kotletami.

Pyszne czerwone buraczki tradycyjnie wykonane są z buraka zwyczajnego, jednak do przygotowania nadadzą się także buraki ćwikłowe. Czym doprawić buraczki zasmażane? Nie potrzebują one wielu przypraw, wystarczy wydobyć z nich ich własny smak i go podkreślić. Obowiązkowa jest sól oraz pieprz. Nie przestrasz się, buraki ciągną bardzo dużo soli, może się Tobie wydawać, że powinny być już przesolone a kiedy ich spróbujesz okazuje się, że wciąż są niesłone. Aby złagodzić ich naturalną słodycz konieczny jest dodatek czegoś kwaśnego, zazwyczaj soku z cytryny, może być również ocet jabłkowy. Buraczki można przygotować z dodatkiem śmietany, która także złagodzi słodycz buraka.

Buraki oprócz tego, że są przepyszne, są jeszcze bardzo zdrowe. Jednak ich spożywanie powinny ograniczyć osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Buraki zawierają barwniki betalainy, które wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia się, są pomocne w zapobieganiu nowotworom. Pomagają również zwalczyć zgagę, obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają układ krwionośny oraz są zasadotwórcze. Są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, witaminę C i witaminę A. Dodatkowo dostarczają żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Buraczki są świetnym dodatkiem do obiadu, jednak aby zwiększyć ich wartość odżywczą zrezygnuj z zasmażki i cebuli. Ugotuj buraki, zetrzyj na tarce i podduś z przyprawami. Przepis na buraczki zasmażane czy buraczki duszone jest bardzo łatwy, wymaga jednak odrobiny czasu aby ugotować buraki a następnie je przestudzić żeby można było je zetrzeć. A jak zrobić buraczki zasmażane dowiesz się z dokładnego przepisu.

Buraczki zasmażane to przepyszny dodatek nie tylko do tradycyjnego obiadu.

Wartości odżywcze buraczków zasmażanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(68g)
Energia (kalorie)
Białko
1.62 g
1.10 g

Węglowodany w buraczkach zasmażanych

Na 100g
Na porcję
(68g)
Węglowodany
9.90 g
6.73 g
Węglowodany przyswajalne
7.46 g
5.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.44 g
1.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(68g)
Tłuszcz
4.44 g
3.02 g
Tłuszcze nasycone
2.97 g
2.02 g
Tłuszcze nienasycone
1.47 g
1.00 g
Cholesterol
11.32 mg
7.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na buraczki zasmażane

Na 100g
Na porcję
(68g)
Witamina A
37.58 µg (mcg)
25.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
5.35 mg
3.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
35.32 µg (mcg)
24.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.03 mg
Niacyna
0.35 mg
0.24 mg
Foliany
90.50 µg (mcg)
61.54 µg (mcg)
Beta karoten
24.25 µg (mcg)
16.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na buraczki zasmażane

Na 100g
Na porcję
(68g)
Sód
62.73 mg
42.66 mg
Potas
279.75 mg
190.23 mg
Wapń
17.20 mg
11.70 mg
Fosfor
38.07 mg
25.89 mg
Magnez
20.04 mg
13.62 mg
Żelazo
0.72 mg
0.49 mg
Cynk
0.32 mg
0.21 mg
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków zasmażanych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w buraczkach zasmażanych

Lista alergenów dla buraczków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania buraczków zasmażanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
4 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Sok z cytryny
10 ml
2 łyżki
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
8 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Cukier
2 g
0.5 łyżeczki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na buraczki zasmażane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób