Buraczki zasmażane
- Burak - 4 szklanki (600 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (10 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżeczka (8 g)
- Cukier - 0.5 łyżeczki (2 g)
- Masło - 2 łyżki (40 g)
Przepis na buraczki zasmażane krok po kroku
Buraki umyj.
Do garnka przełóż buraki i zalej wodą tak aby były całe pod jej powierzchnią.
Jeśli są małe gotuj je 25 minut, większe potrzebują więcej czasu.
Wyjmij z wody, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce, wielkość oczek wybierz wedle uznania.
W drugim garnku rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy zasmażka będzie lekko złota dodaj buraczki.
Przypraw 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptą pieprzu, sokiem z cytryny i cukrem.
Gotuj 2 minut pilnując aby się nie przypaliły na dnie.
Więcej informacji na temat buraczków zasmażanych
Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować z wegetariańskim kotletami.
Pyszne czerwone buraczki tradycyjnie wykonane są z buraka zwyczajnego, jednak do przygotowania nadadzą się także buraki ćwikłowe. Czym doprawić buraczki zasmażane? Nie potrzebują one wielu przypraw, wystarczy wydobyć z nich ich własny smak i go podkreślić. Obowiązkowa jest sól oraz pieprz. Nie przestrasz się, buraki ciągną bardzo dużo soli, może się Tobie wydawać, że powinny być już przesolone a kiedy ich spróbujesz okazuje się, że wciąż są niesłone. Aby złagodzić ich naturalną słodycz konieczny jest dodatek czegoś kwaśnego, zazwyczaj soku z cytryny, może być również ocet jabłkowy. Buraczki można przygotować z dodatkiem śmietany, która także złagodzi słodycz buraka.
Buraki oprócz tego, że są przepyszne, są jeszcze bardzo zdrowe. Jednak ich spożywanie powinny ograniczyć osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Buraki zawierają barwniki betalainy, które wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia się, są pomocne w zapobieganiu nowotworom. Pomagają również zwalczyć zgagę, obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają układ krwionośny oraz są zasadotwórcze. Są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, witaminę C i witaminę A. Dodatkowo dostarczają żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Buraczki są świetnym dodatkiem do obiadu, jednak aby zwiększyć ich wartość odżywczą zrezygnuj z zasmażki i cebuli. Ugotuj buraki, zetrzyj na tarce i podduś z przyprawami. Przepis na buraczki zasmażane czy buraczki duszone jest bardzo łatwy, wymaga jednak odrobiny czasu aby ugotować buraki a następnie je przestudzić żeby można było je zetrzeć. A jak zrobić buraczki zasmażane dowiesz się z dokładnego przepisu.
Buraczki zasmażane to przepyszny dodatek nie tylko do tradycyjnego obiadu.
Alergeny w buraczkach zasmażanych
Lista alergenów dla buraczków zasmażanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze buraczków zasmażanych
Buraki są pysznym i bardzo zdrowym warzywem. W wersji dodatków do obiadu, buraczki zasmażane są tą najmniej zdrową. Jednak spożywane raz na jakiś czas absolutnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie. Jeśli jednak uwielbiasz buraczki na ciepło do obiadu zrezygnuj z zasmażki.
Energia i białka
(68g)
Węglowodany
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Witaminy
(68g)
Składniki mineralne
(68g)
-
burak,
cebula,
mąka pszenna,
cukier,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.