Bułki do hot dogów
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Drożdże suche (5 g)
- Mleko 3,2% (75 ml)
- Cukier (10 g)
- Masło roślinne (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na bułki do hot dogów krok po kroku
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, 1/4 szklanki wody, mleko, drożdże i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu robota.
Następnie do ciasta dodaj ciepłe masło i mieszaj jeszcze 3-4 minuty, aby uzyskać jednolite ciasto.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie stolnicę posyp mąką, ciasto podziel na 5 części i uformuj z nich okrągłe bułki.
Następnie każdą z bułek roluj do uzyskania wałków o długości około 10 cm.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim bułki. Każdą z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Po tym czasie bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Z gotowych bułek przygotuj hot-dogi z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat bułek do hot dogów
Domowe bułki do hot dogów to doskonały pomysł na samodzielne przygotowanie pieczywa do tych smacznych przekąsek. Hot-dogi świetnie sprawdzają się jako szybkie danie, które możemy kupić na wielu stacjach paliw czy budkach z jedzeniem. W dalszej części dowiesz się jak upiec podstawę do hot-dogów. Bułki możesz wypełnić ulubionymi dodatkami - i to od nich zależeć będzie ostateczna kaloryczność potrawy. Jeśli do bułki dodasz dobrą jakościowo parówkę, ketchup oraz dużo warzyw to danie świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Zastępując tradycyjną parówkę kiełbaską wegańską potrawę będzie mogła spożyć osoba na diecie wegetariańskiej. Istnieje wiele możliwości skomponowania smacznego hot-doga. Przepis na bułki hot dog jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do wykonania bułek przygotuj następujące produkty spożywcze: mąkę pszenną, drożdże, mleko spożywcze, cukier, masło roślinne, jajko oraz szczyptę soli. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić domowe bułki do hot dogów? Wszystkie składniki, poza masłem i jajkami, wymieszaj za pomocą robota kuchennego. Następnie do masy dodaj ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę. Po tym czasie na stolnicy uformuj podłużne bułki, każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie bułki wyciągnij do ostygnięcia i podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Podsumowując domowe bułki do hot-dogów to doskonała propozycja na smaczne wypieki. Bułki sprawdzą się nie tylko do przygotowania tej potrawy, ponieważ możesz je wykorzystać jako pieczywo do przygotowania kanapek. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Sam przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo prosty. Dodatkowo jest to wypiek, który sprawdzi się w wielu dietach.
Alergeny w bułkach do hot dogów
Lista alergenów dla bułek do hot dogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułek do hot dogów
Bułki do hot-dogów to doskonały wybór na wypieki domowe. Jest to doskonała propozycja na stworzenie zdrowszej wersji tradycyjnych hot-dogów ze stacji lub barów.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.