Przepis na bułki do hot dogów krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 250 g
  • drożdże suche 5 g
  • Mleko 3,2% 75 ml
  • Cukier 10 g
  • Masło roślinne 30 g
  • Jajko 1 szt.
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, 1/4 szklanki wody, mleko, drożdże i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu robota.

Następnie do ciasta dodaj ciepłe masło i mieszaj jeszcze 3-4 minuty, aby uzyskać jednolite ciasto.

Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie stolnicę posyp mąką, ciasto podziel na 5 części i uformuj z nich okrągłe bułki.

Następnie każdą z bułek roluj do uzyskania wałków o długości około 10 cm.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim bułki. Każdą z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Po tym czasie bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Z gotowych bułek przygotuj hot-dogi z ulubionymi dodatkami.

Bułki do hot-dogów podane są na drewnianej desce do krojenia.
Bułki do hot-dogów
Koszt przygotowania dania
3.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Bułki do hot dogów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułkach do hot dogów

Domowe bułki do hot dogów to doskonały pomysł na samodzielne przygotowanie pieczywa do tych smacznych przekąsek. Hot-dogi świetnie sprawdzają się jako szybkie danie, które możemy kupić na wielu stacjach paliw czy budkach z jedzeniem. W dalszej części dowiesz się jak upiec podstawę do hot-dogów. Bułki możesz wypełnić ulubionymi dodatkami - i to od nich zależeć będzie ostateczna kaloryczność potrawy. Jeśli do bułki dodasz dobrą jakościowo parówkę, ketchup oraz dużo warzyw to danie świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Zastępując tradycyjną parówkę kiełbaską wegańską potrawę będzie mogła spożyć osoba na diecie wegetariańskiej. Istnieje wiele możliwości skomponowania smacznego hot-doga. Przepis na bułki hot dog jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do wykonania bułek przygotuj następujące produkty spożywcze: mąkę pszenną, drożdże, mleko spożywcze, cukier, masło roślinne, jajko oraz szczyptę soli. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić domowe bułki do hot dogów? Wszystkie składniki, poza masłem i jajkami, wymieszaj za pomocą robota kuchennego. Następnie do masy dodaj ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę. Po tym czasie na stolnicy uformuj podłużne bułki, każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie bułki wyciągnij do ostygnięcia i podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Podsumowując domowe bułki do hot-dogów to doskonała propozycja na smaczne wypieki. Bułki sprawdzą się nie tylko do przygotowania tej potrawy, ponieważ możesz je wykorzystać jako pieczywo do przygotowania kanapek. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Sam przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo prosty. Dodatkowo jest to wypiek, który sprawdzi się w wielu dietach.

Wartości odżywcze bułek do hot dogów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (80g)
Energia (kalorie)
283.81 kcal
227.05 kcal
Białko
11.11 g
8.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w bułkach do hot dogów

Na 100g
Na porcję (80g)
Węglowodany
46.57 g
37.26 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
46.25 g
37.00 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (80g)
Tłuszcz
6.00 g
4.80 g
Tłuszcze nasycone
2.88 g
2.30 g

Witaminy w przepisie na bułki do hot dogów

Na 100g
Na porcję (80g)
Witamina B6
0.10 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
1.54 mg
1.23 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.39 mg
0.31 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułki do hot dogów

Na 100g
Na porcję (80g)
Sód
78.01 mg
62.41 mg
Potas
131.52 mg
105.21 mg
Wapń
40.65 mg
32.52 mg
Fosfor
124.16 mg
99.33 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
25.49 mg
20.40 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.52 mg
2.82 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
0.77 mg
Miedź
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek do hot dogów 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach do hot dogów

Lista alergenów dla bułek do hot dogów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bułek do hot dogów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Mleko 3,2%
75 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło roślinne
30 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Razem
21.00
Łączny koszt
3.40
Jak oceniasz przepis na bułki do hot dogów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób