Bułka drożdżowa z serem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże suche - 2 łyżeczki (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (120 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Ser twarogowy chudy - 1 kostka (250 g)
Przepis na bułkę drożdżową z serem krok po kroku
Odrobinę mąki wsyp do miski, dodaj drożdże, cukier i ciepłe mleko.
Odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Następnie dodaj pozostałą ilość mąki i wbij jajko. Wymieszaj za pomocą rózgi.
Masło pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj za pomocą miksera, dodaj do masy ciasta i zagnieć.
Ponownie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
W tym czasie twaróg zmiksuj z jajkiem i odrobiną cukru.
Ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj, a na jeden z brzegów wyłóż masę serową.
Zawiń całość w rulon i potnij na paski 4-5 cm.
Ułóż drożdżówki na blaszy do pieczenia i upiecz w piecu przez 20 minut w 180 st. C.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułki drożdżowej z serem
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na bułkę drożdżową z serem, która wbrew pozorom jest łatwa w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne w środku.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku twaróg. Skorzystaj z twarogu w kostce o dowolnej zawartości tłuszczu.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Dodatkowo nasz twaróg, z którego powstanie masa serowa. Wystarczy, że zmiksujesz ser z jajkiem i odrobiną cukru waniliowego lub laską waniliową.
Zatem, jak zrobić bułki drożdżowe z serem?
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.
Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Odstaw ponownie na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przełóż twaróg do miski i zmiksuj z jajkiem.
Ciasto wyłóż na stolnice, rozwałkuj, a na jeden z brzegów wyłóż masę twarogową.
Zawiń całość w rulon i pokrój na paski o grubości 4-5 cm. Wyłóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piecu w 180 stopniach przez 20-30 minut. Nasze bułki drożdżowe z serem są gotowe i dobre do spożycia.
Będzie to nie tylko świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Słodkie bułki sprawdzą się też na śniadanie lub lunch w ciągu dnia. Skoro już znasz mój przepis, przygotuj moje najlepsze domowe łakocie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w bułce drożdżowej z serem
Lista alergenów dla bułki drożdżowej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Ser twarogowy chudy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułki drożdżowej z serem
Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalne, o rodzaju nadzienia zadecyduj sam.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.