Bułka drożdżowa z serem

Opublikowano: 14.05.2022 r., 22:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka bułka z serem
Bułka drożdżowa z serem
Bułki drożdżowe na słodko z dodatkiem sera to niezwykle prosty przepis na domowe słodycze w dużej ilości. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
268 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże suche - 2 łyżeczki (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (120 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Ser twarogowy chudy - 1 kostka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska

Przepis na bułkę drożdżową z serem krok po kroku

Odrobinę mąki wsyp do miski, dodaj drożdże, cukier i ciepłe mleko.

Odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Następnie dodaj pozostałą ilość mąki i wbij jajko. Wymieszaj za pomocą rózgi.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj za pomocą miksera, dodaj do masy ciasta i zagnieć.

Ponownie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.

W tym czasie twaróg zmiksuj z jajkiem i odrobiną cukru.

Ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj, a na jeden z brzegów wyłóż masę serową.

Zawiń całość w rulon i potnij na paski 4-5 cm.

Ułóż drożdżówki na blaszy do pieczenia i upiecz w piecu przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na bułkę drożdżową z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat bułki drożdżowej z serem

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na bułkę drożdżową z serem, która wbrew pozorom jest łatwa w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne w środku.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku twaróg. Skorzystaj z twarogu w kostce o dowolnej zawartości tłuszczu.

Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Dodatkowo nasz twaróg, z którego powstanie masa serowa. Wystarczy, że zmiksujesz ser z jajkiem i odrobiną cukru waniliowego lub laską waniliową.

Zatem, jak zrobić bułki drożdżowe z serem?

Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.

Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Odstaw ponownie na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przełóż twaróg do miski i zmiksuj z jajkiem.

Ciasto wyłóż na stolnice, rozwałkuj, a na jeden z brzegów wyłóż masę twarogową.

Zawiń całość w rulon i pokrój na paski o grubości 4-5 cm. Wyłóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piecu w 180 stopniach przez 20-30 minut. Nasze bułki drożdżowe z serem są gotowe i dobre do spożycia.

Będzie to nie tylko świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Słodkie bułki sprawdzą się też na śniadanie lub lunch w ciągu dnia. Skoro już znasz mój przepis, przygotuj moje najlepsze domowe łakocie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w bułce drożdżowej z serem

Lista alergenów dla bułki drożdżowej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bułki drożdżowej z serem

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalne, o rodzaju nadzienia zadecyduj sam.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
268.72
268.72
Białko (g)
9.51
9.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.19
37.19
Węglowodany przyswajalne (g)
36.99
36.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.42
9.42
Tłuszcze nasycone (g)
6.37
6.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
3.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Tiamina (mg)
0.45
0.45
Ryboflawina (mg)
0.29
0.29
Niacyna (mg)
2.75
2.75
Foliany (µg (mcg))
76.88
76.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
95.51
95.51
Potas (mg)
111.88
111.88
Wapń (mg)
48.23
48.23
Fosfor (mg)
111.65
111.65
Magnez (mg)
17.81
17.81
Żelazo (mg)
2.22
2.22
Cynk (mg)
0.71
0.71
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny bułki drożdżowej z serem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułki drożdżowej z serem

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
10 g
2 łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
120 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Ser twarogowy chudy
250 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Koszt składników
25.50