Przepis na bułeczki jogurtowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Wszystkie składniki przełóż do miski.

Dodaj 0,5 szklanki ciepłej wody.

Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zwilżonymi dłońmi uformuj 8 bułeczek.

Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Bułeczki jogurtowe podane w drewnianej miseczce, wyłożonej ściereczką bawełnianą
Bułeczki jogurtowe
Koszt przygotowania dania
4.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
301 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Bułeczki jogurtowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułeczkach jogurtowych

Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Bułeczki jogurtowe to fajna propozycja na śniadanie. Pasują one zarówno do śniadania na słodko jak i na słono. Te, wykonane z drożdżami potrzebują więcej czasu aby odpowiednio urosnąć. Możesz wykonać także szybkie bułeczki jogurtowe bez drożdży, zamiast drożdży do ciasta dodaje się proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, które pomagają ciastu wyrosnąć i być puszystym i lekkim. Bułeczki drożdżowe z jogurtem możesz z powodzeniem podać ze słonymi dodatkami jak jajecznica, różne pasty kanapkowe, domowa wędlina czy domowe sery, na wszystkie te propozycje znajdziesz przepisy na naszej stronie. Bułeczki możesz także podać na słodko z masłem, miodem, dżemem, powidłami, marmoladą czy kremami do smarowania. Przepis na bułki jogurtowe jest łatwy w wykonaniu a po modyfikacji przepisu szybki. Idealnie sprawdzą się na rodzinne śniadanie, możesz je wykonać również z dziećmi.

Bułeczki pszenne na jogurcie to fajna, a przede wszystkim pyszna i wyśmienita propozycja na śniadanie oraz drugie śniadanie. Wykonasz z ich użyciem wyśmienite kanapki, tosty czy grzanki. Wyśmienitą, pyszną i świeżą bułkę możesz podać także jako dodatek do zupy, sałatki czy innych dań.

Wartości odżywcze bułeczek jogurtowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kalorie)
310.88 kcal
301.55 kcal
Białko
11.88 g
11.52 g

Węglowodany w bułeczkach jogurtowych

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany
54.21 g
52.58 g
Węglowodany przyswajalne
53.92 g
52.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz
5.28 g
5.12 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
1.67 g
Tłuszcze nienasycone
3.56 g
3.45 g

Witaminy w przepisie na bułeczki jogurtowe

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.81 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.41 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.15 mg
5.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
131.37 µg (mcg)
127.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki jogurtowe

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód
314.43 mg
305.00 mg
Potas
154.75 mg
150.11 mg
Wapń
55.96 mg
54.28 mg
Fosfor
128.57 mg
124.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.19 mg
29.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.02 mg
3.90 mg
Cynk
1.05 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.54 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek jogurtowych 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach jogurtowych

Lista alergenów dla bułeczek jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Cena przygotowania bułeczek jogurtowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
470 g
3 i 2/3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 470 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
150 g
6 łyżek
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 150 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
13.80
Jak oceniasz przepis na bułeczki jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób