Przepis na bułeczki cynamonowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska

Drożdże wymieszaj z połową cukru, dodaj do nich 3 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Zaczyn na ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Połowę masła rozpuść, mleko podgrzej.

Zaczyn drożdżowy przełóż do większej miski, stopniowo dodaj do niego mleko, rozpuszczone masło, jedno jajko oraz mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto drożdżowe wyrabiaj około 15 minut. Następnie przykryj je ścierką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotuj nadzienie: pozostałe masło wymieszaj za pomocą miksera z cukrem oraz 2 łyżkami cynamonu.

CIasto po godzinie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.

Następnie prostokąt posmaruj masą z masła i cynamonu.

Tak przygotowane ciasto zwiń w roladę i pokrój je na mniejsze kawałki, które ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdą bułeczkę posmaruj rozbełtanym masłem.

Bułeczki wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz przez około 10 minut.

Upieczone bułeczki wyciągnij z pieca i pozostaw do wystygnięcia.

Bułeczki cynamonowe umieszczone są w blaszce.
Bułeczki cynamonowe
Koszt przygotowania dania
9.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Bułeczki cynamonowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułeczkach cynamonowych

Puszyste bułeczki cynamonowe to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Są szybkie w przygotowaniu, dlatego jeśli spodziewasz się gości koniecznie zaserwuj im te smaczne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu. Przepis na bułeczki cynamonowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania to mąka pszenna, cukier, masło, drożdże świeże, mleko, jajka, cukier puder oraz cynamon.

A więc jak przygotować te smaczne babeczki z cynamonem? Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem oraz mąką, następnie składniki pozostaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść i wymieszaj z mlekiem. Rozczyn z drożdży umieść w misce, następnie dodaj do niego masło, mleko, pozostałą mąkę oraz jajko. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj ręką a następnie pozostaw je do wyrośnięcia. Aby przygotować nadzienie do bułeczek wymieszaj masło z cynamonem. Następnie ciasto rozwałkuj, posmaruj je masą z cynamonem, ciasto zwiń z rulon i pokrój je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki cynamonowe po upieczeniu możesz podawać z lukrem lub posypać je cukrem pudrem.

Cynamon użyty do przygotowania smacznych bułeczek drożdżowych to popularna przyprawa. Należy on do grupy związków nazywanych termogenikami, ponieważ jego spożywanie przyspiesza spalanie materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Jest to przyprawa ceniona przez osoby na diecie redukcyjnej.

Podsumowując prosty przepis na bułeczki cynamonowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę dla całej rodziny. Bułeczki idealnie smakują z dodatkiem kawy i herbaty. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser dla osób na diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie redukcyjnej powinny pamiętać, że jedna porcja babeczek zawiera ponad 400 kcal, dlatego warto uwzględnić to w bilansie energetycznym diety, jeśli odchudzamy się. Nie należy jednak w tym przypadku całkowicie rezygnować z ich spożywania.

Wartości odżywcze bułeczek cynamonowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
336.00 kcal
420.00 kcal
Białko
6.69 g
8.36 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w bułeczkach cynamonowych

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
45.09 g
56.36 g
Węglowodany przyswajalne
44.00 g
55.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
14.54 g
18.17 g
Tłuszcze nasycone
9.50 g
11.88 g
Tłuszcze nienasycone
5.04 g
6.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.11 g
5.14 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bułeczki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tiamina
0.37 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.37 mg
Niacyna
3.21 mg
4.01 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
91.36 µg (mcg)
114.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
22.97 mg
28.72 mg
Potas
97.40 mg
121.75 mg
Wapń
39.40 mg
49.26 mg
Fosfor
85.00 mg
106.25 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
14.18 mg
17.72 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.94 mg
2.42 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
0.92 mg
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek cynamonowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach cynamonowych

Lista alergenów dla bułeczek cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bułeczek cynamonowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na bułeczki cynamonowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób