Bigos z grzybami suszonymi

Opublikowano: 02.02.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z grzybami suszonymi podany w białej miseczce.
Bigos z grzybami suszonymi
Bigos z grzybami suszonymi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Bigos można podać także podczas kolacji ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
202 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - pół małej główki (600 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Pomidory w puszce - 2 male puszki (800 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Wino czerwone wytrawne - 1 niepełna szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos z grzybami suszonymi krok po kroku

Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.

Poszatkuj kapustę białą.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kapustę kiszoną, liść laurowy i ziele angielskie, dodaj wodę i duś przez 30 minut.

Grzyby suszone zagotuj w winie.

Dodaj do garnka kapustę białą, grzyby z winem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem.

Gotuj całość 20 minut.

Dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem jeszcze 20 minut.

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem lub puree ziemniaczanym.

Jak oceniasz przepis na bigos z grzybami suszonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat bigosu z grzybami suszonymi

Bigos z grzybami suszonymi to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek. Bigos można podać na obiad lub na wczesną kolację. Przepis na bigos z grzybami suszonymi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, pomidory w puszce, grzyby suszone, olej rzepakowy, wino czerwone wytrawne, sól, pieprz, majeranek, jałowiec.

Jak zrobić bigos z grzybami suszonymi? Posiekaj drobniej kapustę kiszoną. Poszatkuj kapustę białą. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę kiszoną, liść laurowy i ziele angielskie, dodaj wodę i duś przez 30 minut. Grzyby suszone zagotuj w winie. Dodaj do garnka kapustę białą, grzyby z winem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem. Gotuj całość 20 minut. Dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem jeszcze 20 minut. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem lub puree ziemniaczanym.

Kapusta kiszona jest produktem zawierającym bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Pomaga zapobiegać zaparciom i obniżać poziom glukozy we krwi. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując pyszny bigos z kapusty kiszonej jest przygotowany bez dodatku mięsa, może więc być podawany dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Możesz wybrać prawdziwki suszone lub inne dostępne grzyby. Grzyby leśne nadają dla bigosu wspaniałego leśnego aromatu. Pamiętaj, aby nie dodać więcej niż 2-3 kulki jałowca, jest ona bardzo intensywny w smaku a jego nadmiar raczej bardziej szkodzi niż pomaga. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w bigosie z grzybami suszonymi

Lista alergenów dla bigosu z grzybami suszonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze bigosu z grzybami suszonymi

na 100g gotowej potrawy

Bigos z grzybami suszonymi to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bigos jest niskokaloryczny i sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
76.32
202.25
Białko (g)
1.67
4.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
7.50
19.88
Węglowodany przyswajalne (g)
4.97
13.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
6.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
3.92
10.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
0.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.58
9.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
6.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
2.85
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
4.68
12.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.23
40.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.10
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.28
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.25
56.30
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
50.38
133.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
211.02
559.20
Potas (mg)
188.91
500.60
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.32
77.70
Fosfor (mg)
24.04
63.70
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.51
35.80
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.83
Cynk (mg)
0.19
0.50
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z grzybami suszonymi 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z grzybami suszonymi

Koszt składników
65.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Pomidory w puszce
800 g
2 male puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wino czerwone wytrawne
200 g
1 niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Koszt składników
65.60