Barszcz czerwony na zakwasie
- Burak (1000 g)
- Zakwas z buraka (1000 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (200 g)
Przepis na barszcz czerwony na zakwasie krok po kroku
Warzywa umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę - 2 litry, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj do ich miękkości.
Wyciągnij ugotowane warzywa i odcedź bulion.
Wlej zakwas z buraków i podgrzewaj.
Podawaj barszcz z uszkami.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu czerwonego na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie to pyszna, pożywna zupa, którą możesz przygotować nie tylko na święta. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci tradycyjny przepis na barszcze czerwony na zakwasie.
Dzięki dodatkowi zakwasu barszcz będzie niezwykle aromatyczny i smaczny.
Tradycyjny barszcz z burakami powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: buraki, włoszczyznę, czyli marchewkę, por, pietruszkę oraz zakwas z buraków.
Zatem, jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie?
Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Do dużego garnka wlej około 2-3 litry wody, dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe, podgrzewaj zupę na małym ogniu. Dodaj obrane i pokrojone warzywa z włoszczyzny oraz buraki. Gotuj wywar do miękkości, a następnie odcedź tak, aby uzyskać klarowną zupę bez dodatków.
Ponownie gotuj zupę, tym razem wlewając zakwas z buraków.
Gdy zupa porządnie się zagotuje, będzie dobra do spożycia, ugotowane warzywa możesz pokroić w małą kostkę i dodać je do zupy, aby ta była bardziej treściwa.
Na końcu dodaj odrobinę octu lub soku z cytryny, dzięki temu barszcz będzie miał piękny kolor. To jest moja wersja zupy, możesz zmodyfikować przepis i przygotować go z innymi dodatkami.
Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca dużego doświadczenia kulinarnego. Domowy barszcz gotowany przez długi czas będzie bardziej aromatyczny i smakowity. Sam przekonaj się, jak smaczna jest ta tradycyjna, domowa zupa.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!
Alergeny w barszczu czerwonym na zakwasie
Lista alergenów dla barszczu czerwonego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze barszczu czerwonego na zakwasie
Do barszczu możesz dodać odrobinę śmietany.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.