Barszcz do krokietów

Opublikowano: 26.08.2022 r., 0:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bulionówka z barszczem do krokietów
Barszcz do krokietów
Ten pyszny barszcz do krokietów to obowiązkowy dodatek do wytrawnych naleśników. Krokiety wzbogacone smakiem barszczu przygotowanego ze świeżych buraków to idealny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 80 min
40 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Burak (600 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Suszone grzyby - kilka sztuk (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ocet spirytusowy, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, łyżka cedzakowa

Przepis na barszcz do krokietów krok po kroku

Buraki obierz i umyj.

Pokrój buraki w plasterki.

Bulion doprowadź do wrzenia.

Do bulionu dodaj buraki i wlej łyżkę octu.

Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu.

Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną.

Odcedź buraki.

Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem.

Jak oceniasz przepis na barszcz do krokietów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat barszczu do krokietów

Ten pyszny barszcz do krokietów to obowiązkowy dodatek do wytrawnych naleśników. Krokiety wzbogacone smakiem barszczu przygotowanego ze świeżych buraków to idealny pomysł na obiad.

Barszcz jest zupą szczególnie popularną w Europie Środkowej i Wschodniej. Pod tą nazwą ukrywa się nie tylko barszcz czerwony, ale również biały lub taki przygotowany z kiszonej kapusty. Początkowo w ten sposób określano zupę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie w Polsce barszcz czerwony podaje się podczas Wigilii Bożego Narodzenia.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić barszcz do krokietów to już pokazuje nasz prosty przepis. Na początku buraki obierz i umyj. Pokrój buraki w plasterki. Bulion doprowadź do wrzenia. Do bulionu dodaj buraki i wlej łyżkę octu. Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu. Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną. Odcedź buraki. Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem. Ten przepis na barszcz do krokietów sprawdzi się również jako wigilijny, tradycyjny dodatek do uszek lub pierogów. Taki smaczny, świąteczny wywar z buraków przygotujesz w nie dłużej niż 2 godziny, dlatego nie czekaj i wykonaj go już dziś.

Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, za to ich ugotowana lub upieczona forma zaliczana jest do produktów o wysokim IG. Mimo to osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, mogą sobie pozwolić na 150 g buraka w takiej formie, ponieważ ma niski ładunek glikemiczny. Buraki to świetne źródło witamin takich jak witamina C, B1, kwas foliowy, witamina A oraz wiele innych. To także dobre źródło wapnia, potasu czy manganu. Obecność wszystkich tych wartości odżywczych w diecie zapewnia zdrowie i prawidłowy rozwój.

Alergeny w barszczu do krokietów

Lista alergenów dla barszczu do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze barszczu do krokietów

na 100g gotowej potrawy

Buraki to świetne źródło witamin takich jak witamina C, B1, kwas foliowy, witamina A oraz wiele innych. To także dobre źródło wapnia, potasu czy manganu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
16.37
40.91
Białko (g)
0.99
2.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.86
7.15
Węglowodany przyswajalne (g)
2.10
5.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.39
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.52
3.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.46
1.14
Witamina B6 (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.24
3.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.61
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.88
62.20
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.34
13.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
300.00
749.99
Potas (mg)
89.37
223.41
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.40
18.51
Fosfor (mg)
12.76
31.91
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.11
15.27
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.70
Cynk (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu do krokietów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu do krokietów

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ocet spirytusowy
10 ml
1 łyżka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Suszone grzyby
10 g
kilka sztuk
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Koszt składników
61.00