Barszcz do krokietów
- Burak (600 g)
- Bulion drobiowy (2000 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka (10 ml)
- Suszone grzyby - kilka sztuk (10 g)
Przepis na barszcz do krokietów krok po kroku
Buraki obierz i umyj.
Pokrój buraki w plasterki.
Bulion doprowadź do wrzenia.
Do bulionu dodaj buraki i wlej łyżkę octu.
Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu.
Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną.
Odcedź buraki.
Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat barszczu do krokietów
Ten pyszny barszcz do krokietów to obowiązkowy dodatek do wytrawnych naleśników. Krokiety wzbogacone smakiem barszczu przygotowanego ze świeżych buraków to idealny pomysł na obiad.
Barszcz jest zupą szczególnie popularną w Europie Środkowej i Wschodniej. Pod tą nazwą ukrywa się nie tylko barszcz czerwony, ale również biały lub taki przygotowany z kiszonej kapusty. Początkowo w ten sposób określano zupę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie w Polsce barszcz czerwony podaje się podczas Wigilii Bożego Narodzenia.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić barszcz do krokietów to już pokazuje nasz prosty przepis. Na początku buraki obierz i umyj. Pokrój buraki w plasterki. Bulion doprowadź do wrzenia. Do bulionu dodaj buraki i wlej łyżkę octu. Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu. Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną. Odcedź buraki. Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem. Ten przepis na barszcz do krokietów sprawdzi się również jako wigilijny, tradycyjny dodatek do uszek lub pierogów. Taki smaczny, świąteczny wywar z buraków przygotujesz w nie dłużej niż 2 godziny, dlatego nie czekaj i wykonaj go już dziś.
Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, za to ich ugotowana lub upieczona forma zaliczana jest do produktów o wysokim IG. Mimo to osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, mogą sobie pozwolić na 150 g buraka w takiej formie, ponieważ ma niski ładunek glikemiczny. Buraki to świetne źródło witamin takich jak witamina C, B1, kwas foliowy, witamina A oraz wiele innych. To także dobre źródło wapnia, potasu czy manganu. Obecność wszystkich tych wartości odżywczych w diecie zapewnia zdrowie i prawidłowy rozwój.
Alergeny w barszczu do krokietów
Lista alergenów dla barszczu do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze barszczu do krokietów
Buraki to świetne źródło witamin takich jak witamina C, B1, kwas foliowy, witamina A oraz wiele innych. To także dobre źródło wapnia, potasu czy manganu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.