Banica
- Ciasto filo (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Szpinak - 1 opakowanie (400 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Ser Feta (230 g)
- Suszone pomidory (120 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na banica krok po kroku
Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.
Posiekaj w kostkę boczek i podsmaż.
Dodaj szpinak na patelnię, dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj suszone pomidory w paski i dodaj do usmażonego szpinaku.
Zdejmij z ognia i posyp pokruszonym serem feta.
Wystudzony farsz wymieszaj z ubitymi jajkami.
Płaty ciasta filo wyłóż farszem i zwiń w rulony.
W naczyniu ceramicznym posmarowanym olejem umieść ciasto zwijając je w ślimaka.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Ciasto filo przygotować można z farszem wytrawnym lub na słodko. Ciasto filo najlepiej kupić gotowe, gdyż jego przygotowanie w domu wymaga dość sporych umiejętności cukierniczych. Przepis na banicę jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia banicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, szpinak, suszone pomidory, boczek, jajka, ser feta, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić banicę? Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek. Posiekaj w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj szpinak na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj suszone pomidory w paski i dodaj do usmażonego szpinaku. Zdejmij z ognia i posyp pokruszonym serem feta. Wystudzony farsz wymieszaj z ubitymi jajkami. Płaty ciasta filo wyłóż farszem i zwiń w rulony. W naczyniu ceramicznym posmarowanym olejem umieść ciasto zwijając je w ślimaka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest serem pochodzącym z Grecji. Jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości.
Podsumowując, bułgarska banica to pyszna propozycja obiadowa. Ciasto świetnie sprawdzi się na obiad. A podane na słodko doskonale komponuje się z kawą i herbatą jako deser. Dobry przepis na ciasto ze szpinakiem jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Banica z serem to także ciekawa alternatywa, można ją podać z boczkiem i cukinią lub pomidorami.
Alergeny w banica
Lista alergenów dla banica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze banica
Banica to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Banica jest potrawą dość kaloryczną, dlatego powinny ograniczać jej spożywanie osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.