Banica

Opublikowano: 07.12.2021 r., 15:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Banica podana na białym talerzyku. W oddali stoi miseczka z pokrojonym w kostkę serem feta.
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta filo z dodatkami w postaci sera feta, warzyw lub mięsa mielonego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
488 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto filo (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Szpinak 1 opakowanie (400 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Ser Feta (230 g)
  • Suszone pomidory (120 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na banica krok po kroku

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.

Posiekaj w kostkę boczek i podsmaż.

Dodaj szpinak na patelnię, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj suszone pomidory w paski i dodaj do usmażonego szpinaku.

Zdejmij z ognia i posyp pokruszonym serem feta.

Wystudzony farsz wymieszaj z ubitymi jajkami.

Płaty ciasta filo wyłóż farszem i zwiń w rulony.

W naczyniu ceramicznym posmarowanym olejem umieść ciasto zwijając je w ślimaka.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na banica
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat banica

Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Ciasto filo przygotować można z farszem wytrawnym lub na słodko. Ciasto filo najlepiej kupić gotowe, gdyż jego przygotowanie w domu wymaga dość sporych umiejętności cukierniczych. Przepis na banicę jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia banicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, szpinak, suszone pomidory, boczek, jajka, ser feta, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić banicę? Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek. Posiekaj w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj szpinak na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj suszone pomidory w paski i dodaj do usmażonego szpinaku. Zdejmij z ognia i posyp pokruszonym serem feta. Wystudzony farsz wymieszaj z ubitymi jajkami. Płaty ciasta filo wyłóż farszem i zwiń w rulony. W naczyniu ceramicznym posmarowanym olejem umieść ciasto zwijając je w ślimaka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest serem pochodzącym z Grecji. Jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując, bułgarska banica to pyszna propozycja obiadowa. Ciasto świetnie sprawdzi się na obiad. A podane na słodko doskonale komponuje się z kawą i herbatą jako deser. Dobry przepis na ciasto ze szpinakiem jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Banica z serem to także ciekawa alternatywa, można ją podać z boczkiem i cukinią lub pomidorami.

Alergeny w banica

Lista alergenów dla banica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze banica

na 100g gotowej potrawy

Banica to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Banica jest potrawą dość kaloryczną, dlatego powinny ograniczać jej spożywanie osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
263.81
488.06
Białko (g)
11.50
21.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
20.61
38.13
Węglowodany przyswajalne (g)
18.67
34.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
3.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
15.24
28.20
Tłuszcze nasycone (g)
4.94
9.14
Tłuszcze nienasycone (g)
10.30
19.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.97
12.89
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
5.18
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.12
135.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
155.11
286.95
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.40
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.46
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.55
17.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.62
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.45
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.61
73.28
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.28
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.53
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.22
4.11
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.95
114.61
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1386.57
2565.15
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
494.54
914.90
Potas (mg)
466.38
862.81
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
118.75
219.68
Fosfor (mg)
156.28
289.12
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.77
75.43
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.50
4.63
Cynk (mg)
1.20
2.23
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.30
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny banica 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania banica

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Szpinak
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ser Feta
230 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
13.80
Za 230 g
Suszone pomidory
120 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
85.00