Przepis na banica krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.

Posiekaj w kostkę boczek i podsmaż.

Dodaj szpinak na patelnię, dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj suszone pomidory w paski i dodaj do usmażonego szpinaku.

Zdejmij z ognia i posyp pokruszonym serem feta.

Wystudzony farsz wymieszaj z ubitymi jajkami.

Płaty ciasta filo wyłóż farszem i zwiń w rulony.

W naczyniu ceramicznym posmarowanym olejem umieść ciasto zwijając je w ślimaka.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Banica podana na białym talerzyku. W oddali stoi miseczka z pokrojonym w kostkę serem feta.
Banica
Koszt przygotowania dania
55.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
488 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Banica - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o banica

Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Ciasto filo przygotować można z farszem wytrawnym lub na słodko. Ciasto filo najlepiej kupić gotowe, gdyż jego przygotowanie w domu wymaga dość sporych umiejętności cukierniczych. Przepis na banicę jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia banicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, szpinak, suszone pomidory, boczek, jajka, ser feta, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić banicę? Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek. Posiekaj w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj szpinak na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj suszone pomidory w paski i dodaj do usmażonego szpinaku. Zdejmij z ognia i posyp pokruszonym serem feta. Wystudzony farsz wymieszaj z ubitymi jajkami. Płaty ciasta filo wyłóż farszem i zwiń w rulony. W naczyniu ceramicznym posmarowanym olejem umieść ciasto zwijając je w ślimaka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest serem pochodzącym z Grecji. Jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując, bułgarska banica to pyszna propozycja obiadowa. Ciasto świetnie sprawdzi się na obiad. A podane na słodko doskonale komponuje się z kawą i herbatą jako deser. Dobry przepis na ciasto ze szpinakiem jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Banica z serem to także ciekawa alternatywa, można ją podać z boczkiem i cukinią lub pomidorami.

Wartości odżywcze banica

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
263.81 kcal
488.06 kcal
Białko
11.50 g
21.28 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w banica

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
20.61 g
38.13 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.67 g
34.55 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
15.24 g
28.20 g
Tłuszcze nasycone
4.94 g
9.14 g
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
10.30 g
19.06 g
Tłuszcze jednonasycone
6.97 g
12.89 g
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.80 g
5.18 g
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na banica

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
155.11 µg (mcg)
286.95 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.40 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.53 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.22 mg
4.11 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na banica

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
494.54 mg
914.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
466.38 mg
862.81 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
118.75 mg
219.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
156.28 mg
289.12 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
40.77 mg
75.43 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.50 mg
4.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.20 mg
2.23 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.30 mg
Brak danych dla: ciasto filo, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny banica 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w banica

Lista alergenów dla banica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania banica

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Szpinak
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ser feta
230 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
13.80
Za 230 g
Suszone pomidory
120 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na banica
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób