Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym podany w formie do pieczenia.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to wspaniały pomysł na ciekawy i przepyszny obiad dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle sycący.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
401 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bakłażan (900 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia

Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym krok po kroku

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ i posyp solą, odstaw na 30 minut.

Miąższ pokrój w niewielką kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę.

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony miąższ z bakłażana. Lekko posól. Smażymy wszystko przez ok. 10 minut.

Następnie dodaj mięso mielone. Dokładnie przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, wlej przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj blachę do pieczenia, zabezpiecz papierem do pieczenia i ułóż na niej bakłażany. Przygotowany farsz układamy na bakłażany.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, ok. 30 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia, bakłażany posyp tartą mozzarellą.

Jak oceniasz przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,6% osób

Więcej informacji na temat bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to wspaniały pomysł na ciekawy i przepyszny obiad dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle sycący.

Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym to pyszne rozwiązanie na naprawdę ciekawe danie przygotowywane w piekarniku. Doskonale sprawdza się zarówno na kolację, jak i na obiad. Bakłażan to jedno z tych warzyw, które nieczęsto gości w menu. To dlatego, że wiele osób obawia się obróbki termicznej. Nie ma się jednak czego bać! Przygotowanie bakłażana jest tak samo proste, jak w przypadku innych warzyw. Wystarczy jednak odrobina cierpliwości, by powstało z niego naprawdę wspaniałe danie. Oczywiście niezwykle ważne jest również to, z czym go połączymy. Bakłażan ze względu na swój delikatny smak idealnie łączy się właśnie mielonym mięsem, możesz wykorzystać do tego każdy ulubiony rodzaj. W tym przepisie sięga się po wieprzowinę, jednak jeśli chcesz stworzyć bardziej fit wersję, zastąp ją mięsem drobiowym. Idealnie sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk. Wieprzowina zawiera nieco więcej tłuszczu, ale także kalorii. Jednak jest również bogatsza w minerały, zwłaszcza żelazo. Dlatego, jeśli musisz zadbać o odpowiedni jego poziom postaw właśnie na wieprzowinę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem mielonym, by powstało danie pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Bakłażany zapiekane w piekarniku są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Dostarczają sporo białka i błonnika. Bakłażany wypełnione po brzegi pysznym mięsnym farszem są niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycące. Zachęcają eleganckim wyglądem i wspaniałym aromatem przypraw i mięsa. To danie, które sprawdzi się zarówno na wspaniały obiad, jak i kolację. Można go podawać samego lub w towarzystwie sałaty z lekkim sosem. Choć bakłażan faszerowany może wydawać się nieco skomplikowany, wcale tak nie jest. To danie bardzo proste, ale wcale nie nudne. Dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, a także wielu różnym składnikom, wchodzącym w skład farszu, całość jest bardzo treściwa i pełna smaku.

Alergeny w bakłażanie faszerowanym mięsem mielonym

Lista alergenów dla bakłażana faszerowanego mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
131.74
401.82
Białko (g)
7.71
23.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
4.34
13.22
Węglowodany przyswajalne (g)
2.65
8.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
5.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
9.41
28.71
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
13.53
Tłuszcze nienasycone (g)
4.98
15.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.03
12.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.89
Cholesterol (mg)
28.31
86.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
22.02
67.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.43
7.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.85
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.56
59.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
4.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.61
44.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.83
97.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
80.75
246.28
Potas (mg)
233.50
712.18
Wapń (mg)
66.67
203.35
Fosfor (mg)
102.91
313.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.20
49.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.59
Cynk (mg)
1.03
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana faszerowanego mięsem mielonym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Koszt składników
51.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
900 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
7.00
Za 900 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
51.40