Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
- Bakłażan (900 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula (100 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym krok po kroku
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ i posyp solą, odstaw na 30 minut.
Miąższ pokrój w niewielką kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony miąższ z bakłażana. Lekko posól. Smażymy wszystko przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj mięso mielone. Dokładnie przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, wlej przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj blachę do pieczenia, zabezpiecz papierem do pieczenia i ułóż na niej bakłażany. Przygotowany farsz układamy na bakłażany.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, ok. 30 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, bakłażany posyp tartą mozzarellą.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat bakłażana faszerowanego mięsem mielonym
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to wspaniały pomysł na ciekawy i przepyszny obiad dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle sycący.
Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym to pyszne rozwiązanie na naprawdę ciekawe danie przygotowywane w piekarniku. Doskonale sprawdza się zarówno na kolację, jak i na obiad. Bakłażan to jedno z tych warzyw, które nieczęsto gości w menu. To dlatego, że wiele osób obawia się obróbki termicznej. Nie ma się jednak czego bać! Przygotowanie bakłażana jest tak samo proste, jak w przypadku innych warzyw. Wystarczy jednak odrobina cierpliwości, by powstało z niego naprawdę wspaniałe danie. Oczywiście niezwykle ważne jest również to, z czym go połączymy. Bakłażan ze względu na swój delikatny smak idealnie łączy się właśnie mielonym mięsem, możesz wykorzystać do tego każdy ulubiony rodzaj. W tym przepisie sięga się po wieprzowinę, jednak jeśli chcesz stworzyć bardziej fit wersję, zastąp ją mięsem drobiowym. Idealnie sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk. Wieprzowina zawiera nieco więcej tłuszczu, ale także kalorii. Jednak jest również bogatsza w minerały, zwłaszcza żelazo. Dlatego, jeśli musisz zadbać o odpowiedni jego poziom postaw właśnie na wieprzowinę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bakłażana faszerowanego mięsem mielonym, by powstało danie pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Bakłażany zapiekane w piekarniku są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Dostarczają sporo białka i błonnika. Bakłażany wypełnione po brzegi pysznym mięsnym farszem są niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycące. Zachęcają eleganckim wyglądem i wspaniałym aromatem przypraw i mięsa. To danie, które sprawdzi się zarówno na wspaniały obiad, jak i kolację. Można go podawać samego lub w towarzystwie sałaty z lekkim sosem. Choć bakłażan faszerowany może wydawać się nieco skomplikowany, wcale tak nie jest. To danie bardzo proste, ale wcale nie nudne. Dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, a także wielu różnym składnikom, wchodzącym w skład farszu, całość jest bardzo treściwa i pełna smaku.
Alergeny w bakłażanie faszerowanym mięsem mielonym
Lista alergenów dla bakłażana faszerowanego mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze bakłażana faszerowanego mięsem mielonym
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i cennych witamin.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.