Babka zebra

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto zebra na talerzyku
Babka zebra
Babka zebra to świetna opcja na naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy okazji pięknie się prezentuje na stole.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
455 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (330 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Masło (227 g)
  • Cukier (315 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 2% (280 ml)
  • Śmietana 18% (80 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babkę zebra krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.

W dużej misce ubijaj masło na średnich obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodaj do masła 215 g cukru i ubij do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji, przez około 3 minuty. Następnie dodaj jajka, pojedynczo, ubijając, aż dobrze się połączą.

W misce wymieszaj 200 ml mleka, śmietanę i ekstrakt waniliowy.

Do masła dodaj jedną trzecią mąki. Dodawaj ją na przemian z połową mieszanki mleka, aż do wykorzystania obu warstw.

Umieść 2,5 szklanki gotowego ciasta w osobnej dużej misce. Dodaj do niej kakao w proszku, 80 ml mleka i 100 g cukru. Mieszaj tylko do połączenia.

Umieść dużą łyżkę ciasta waniliowego na środku formy do ciasta. Następnie wylej dużą łyżkę ciasta czekoladowego na środek ciasta waniliowego. Kontynuuj naprzemienne, aż oba ciasta zostaną wykorzystane.

Całość piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na babkę zebra
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat babki zebra

Babka zebra to świetna opcja na naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy okazji pięknie się prezentuje na stole. To niezwykle artystyczne ciasto. Jego nazwa bierze się z obecności białych i ciemniejszych pasków ciasta, które przypominają umaszczenie zebry. Choć to ciasto bardzo efektowne, robi się je niezwykle prosto i szybko.

Przepis na babkę zebrę to coś specjalnie dla osób, które uwielbiają zaskakiwać domowników wspaniałymi wypiekami. Pięknie się prezentuje na co dzień, dzięki czemu doskonale dekoruje stół. To pomysł na deser prosty, który tylko wygląda na tak skomplikowany. Całość zabiera tylko kilka minut. Będzie dobrym wyborem na co dzień, ale również od święta. Jako że jest to rodzaj babki, wspaniale sprawdzi się na święta wielkanocne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę zebrę, tak by była dwukolorowa, a dwie części przecinały się wspólnie, ten przepis pozwoli ci uzyskać właśnie taki efekt. Całość jest prosta i szybka. To coś specjalnie dla wielbicieli domowych wypieków. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Czas pieczenia babki nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że należy go dostosować indywidualnie do posiadanego sprzętu kuchennego. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków.

Jeśli zastanawiasz się jak stworzyć tak ciekawe ciasto, ten przepis wyjaśni wszystko krok po kroku. Nie potrzebujesz do jego przygotowania zbyt wiele. Na pierwszą warstwę składa się klasyczne ciasto na babkę, drugie bazuje na dodatku kakao. Dzięki temu, że nakłada się je na przemian, jest ona dwukolorowa. Dzięki obecności dwóch różnych wersji ciasta jest również bardzo pyszna. To dobra opcja na święta, gdyż to właśnie wtedy na stołach goszczą babki w przeróżnych formach. Ten pomysł na wspaniałe, ale również proste ciasto sprawdzi się również dla początkujących kucharzy. Jeśli upiecze się ją w formie, to sprawdzi się jako babka wielkanocna, a na co dzień wystarczy zwykła blacha. Ten prosty przepis jest najlepszym wyborem dla osób, które potrzebują ciasta pięknego, ale łatwego.

Alergeny w babce zebra

Lista alergenów dla babki zebra przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki zebra

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
316.13
455.22
Białko (g)
6.44
9.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
39.94
57.51
Węglowodany przyswajalne (g)
38.83
55.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
15.84
22.82
Tłuszcze nasycone (g)
10.52
15.15
Tłuszcze nienasycone (g)
5.32
7.66
Cholesterol (mg)
91.43
131.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
148.59
213.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
146.47
210.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.33
Ryboflawina (mg)
0.21
0.31
Niacyna (mg)
1.55
2.23
Foliany (µg (mcg))
41.07
59.13
Beta karoten (µg (mcg))
25.72
37.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
48.56
69.92
Potas (mg)
160.70
231.40
Wapń (mg)
60.33
86.88
Fosfor (mg)
123.16
177.35
Magnez (mg)
27.69
39.87
Żelazo (mg)
1.93
2.77
Cynk (mg)
0.74
1.07
Miedź (mg)
0.17
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny babki zebra 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki zebra

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
330 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 330 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
4 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Masło
227 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.67
Za 227 g
Cukier
315 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.79
Za 315 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 2%
280 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 280 ml
Śmietana 18%
80 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Koszt składników
32.80