Babka z owocami

Opublikowano: 07.03.2022 r., 18:52 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka owocowa upieczona w blaszce
Babka z owocami
Babka z owocami to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
349 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Truskawki mrożone (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, szpatułka, blaszka keksowa, metalowe sito

Przepis na babkę z owocami krok po kroku

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się.

Na koniec dodajemy truskawki i ponownie mieszamy delikatnie masę.

Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat babki z owocami

Pyszna babka z owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem truskawek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić babkę z owocami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się. Na koniec dodajemy truskawki i ponownie mieszamy delikatnie masę. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy je w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na babkę z owocami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Babka z truskawkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Ciasto może być przygotowane z owocami mrożonymi lub świeżymi. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w babce z owocami

Lista alergenów dla babki z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki z owocami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
291.13
349.35
Białko (g)
3.72
4.46
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
33.85
40.62
Węglowodany przyswajalne (g)
32.49
38.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
15.90
19.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
14.16
16.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.95
11.94
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.21
5.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.04
69.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
25.67
30.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.85
17.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.37
Witamina E (mg)
0.29
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.96
29.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.34
49.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.57
11.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
26.80
32.16
Potas (mg)
153.02
183.63
Wapń (mg)
20.69
24.83
Fosfor (mg)
58.28
69.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.19
14.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.67
2.01
Cynk (mg)
0.37
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z owocami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z owocami

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Truskawki mrożone
500 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
90 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Koszt składników
38.80