Babka z majonezem
- Jajko - w temperaturze pokojowej (4 szt.)
- Majonez - w temperaturze pokojowej (150 g)
- Cukier (130 g)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Skórka z cytryny (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na babkę z majonezem krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.
Następnie do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier,ciągle miksując masę. Na koniec dodaj cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny.
Do masy z białek stopniowo dodawaj żółtka, ubijając masę, aby była puszysta.
Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
Mikser ustaw na minimalne obroty, do masy z białek dodaj stopniowo zawartość miski z mąkami i dokładnie ubijaj masę.
Pod koniec dodaj majonez i dokładnie wymieszaj masę.
Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Następnie do formy przelej masę i wyrównaj powierzchnię babki.
Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Gotową babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki z majonezem
Babka z majonezem to doskonały pomysł na smaczne ciasto serwowane na święta. Wielkanocna babka pieczona w piekarniku stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty. Świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na babkę z majonezem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, cukier, cukier wanilinowy, skórka z cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić babkę z majonezem? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując masę. Na koniec dodaj cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. Do masy z białek stopniowo dodawaj żółtka, ubijając masę, aby była puszysta. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj. Mikser ustaw na minimalne obroty, do masy z białek dodaj stopniowo zawartość miski z mąkami i dokładnie ubijaj masę. Pod koniec dodaj majonez i dokładnie wymieszaj masę. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Następnie do formy przelej masę i wyrównaj powierzchnię babki. Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jajka są doskonałym źródłem, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w jajkach występuje luteina, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Znajdziemy w nich również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen).
Podsumowując babka z majonezem to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao.
Alergeny w babce z majonezem
Lista alergenów dla babki z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki z majonezem
Babka z majonezem jest dość kaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością w diecie. Babka świetnie sprawdzi się jako potrawa podana na wielkanocnym stole.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.