Babka z majonezem

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka majonezowa na niebieskim talerzu.
Babka z majonezem
Babka z majonezem to doskonała propozycja na smaczne ciasto wielkanocne. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznym i wilgotnym ciastem.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
497 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko - w temperaturze pokojowej (4 szt.)
  • Majonez - w temperaturze pokojowej (150 g)
  • Cukier (130 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Skórka z cytryny (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babkę z majonezem krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Następnie do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier,ciągle miksując masę. Na koniec dodaj cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny.

Do masy z białek stopniowo dodawaj żółtka, ubijając masę, aby była puszysta.

Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mikser ustaw na minimalne obroty, do masy z białek dodaj stopniowo zawartość miski z mąkami i dokładnie ubijaj masę.

Pod koniec dodaj majonez i dokładnie wymieszaj masę.

Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Następnie do formy przelej masę i wyrównaj powierzchnię babki.

Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na babkę z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki z majonezem

Babka z majonezem to doskonały pomysł na smaczne ciasto serwowane na święta. Wielkanocna babka pieczona w piekarniku stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty. Świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na babkę z majonezem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, cukier, cukier wanilinowy, skórka z cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić babkę z majonezem? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując masę. Na koniec dodaj cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny. Do masy z białek stopniowo dodawaj żółtka, ubijając masę, aby była puszysta. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj. Mikser ustaw na minimalne obroty, do masy z białek dodaj stopniowo zawartość miski z mąkami i dokładnie ubijaj masę. Pod koniec dodaj majonez i dokładnie wymieszaj masę. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Następnie do formy przelej masę i wyrównaj powierzchnię babki. Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jajka są doskonałym źródłem, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w jajkach występuje luteina, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Znajdziemy w nich również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen).

Podsumowując babka z majonezem to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao.

Alergeny w babce z majonezem

Lista alergenów dla babki z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Babka z majonezem jest dość kaloryczna, dlatego warto uważać z jej ilością w diecie. Babka świetnie sprawdzi się jako potrawa podana na wielkanocnym stole.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
355.33
497.46
Białko (g)
6.87
9.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
41.48
58.08
Węglowodany przyswajalne (g)
40.44
56.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
18.46
25.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.21
5.90
Tłuszcze nienasycone (g)
14.25
19.95
Cholesterol (mg)
119.92
167.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
51.22
71.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.24
4.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.02
1.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.95
71.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.40
1.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.02
56.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.37
1.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
181.51
254.11
Potas (mg)
339.76
475.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
91.67
128.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
196.98
275.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.22
25.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
2.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.65
0.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z majonezem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z majonezem

Koszt składników
27.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
150 g
w temperaturze pokojowej
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Cukier
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Skórka z cytryny
15 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
27.70