Przepis na babkę waniliową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, szpatułka, forma do babki, metalowe sito

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodajemy żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy składniki.

W osobnej misce łączymy mąkę, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do masy z białek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy je do masy. Ponownie mieszamy składniki do połączenia się.

Masę przelewamy do blaszki na babkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Babka waniliowa udekorowana
Babka waniliowa
Koszt przygotowania dania
12.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
482 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
92

Babka waniliowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce waniliowej

Pyszna wielkanocna babka waniliowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz budyniu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić babkę waniliową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy składniki. W osobnej misce łączymy mąkę, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do masy z białek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masło rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy je do masy. Ponownie mieszamy składniki do połączenia się. Masę przelewamy do blaszki na babkę. Jak upiec? Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Sprawdzony przepis na babkę waniliową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Świąteczna babka z kakao odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Idealny przepis na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze babki waniliowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
385.98 kcal
482.48 kcal
Białko
5.88 g
7.35 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w babce waniliowej

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
55.49 g
69.36 g
Węglowodany przyswajalne
54.74 g
68.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
0.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
15.70 g
19.62 g
Tłuszcze nasycone
10.07 g
12.59 g
Tłuszcze nienasycone
5.62 g
7.03 g
Tłuszcze jednonasycone
4.60 g
5.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
1.28 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
104.03 mg
130.04 mg

Witaminy w przepisie na babkę waniliową

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
143.33 µg (mcg)
179.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina E
0.59 mg
0.73 mg
Retinol
141.17 µg (mcg)
176.46 µg (mcg)
Tiamina
0.38 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.34 mg
Niacyna
2.85 mg
3.56 mg
Foliany
86.62 µg (mcg)
108.27 µg (mcg)
Beta karoten
26.33 µg (mcg)
32.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babkę waniliową

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
69.73 mg
87.17 mg
Potas
74.72 mg
93.40 mg
Wapń
20.60 mg
25.75 mg
Fosfor
75.85 mg
94.81 mg
Magnez
9.20 mg
11.50 mg
Żelazo
3.39 mg
4.23 mg
Cynk
0.51 mg
0.64 mg
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki waniliowej 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce waniliowej

Lista alergenów dla babki waniliowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babki waniliowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
17.80
Jak oceniasz przepis na babkę waniliową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób