Przepis na babka panettone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, miska, forma do panettone

Posiekaj morele.

Owoce suszone umieść w misce i zalej winem.

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, wbij 2 jajka, dodaj roztopione masło i wymieszaj.

Dodaj owoce suszone do ciasta wraz ze słodkim winem i zagnieć krótko.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum dwie godziny.

Formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Babka panettone podana na jutowej podkładce. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Babka panettone
Koszt przygotowania dania
25.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
437 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Babka panettone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce panettone

Babka panettone to doskonały pomysł na pyszny deser. Oryginalny przepis na babkę pochodzi z kuchni Włoskiej. Babkę od kilku lat kupić można w super marketach, lecz jej skład pozostawia wiele do życzenia. Warto przygotować ją w domu, korzystając z chwili wolnego czasu. Przepis na babkę panettone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, wino słodkie białe, mleko, jajka, masło, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, suszone morele, suszona żurawina.

Jak zrobić babkę panettone? Posiekaj morele. Owoce suszone umieść w misce i zalej winem. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, wbij jajka, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Dodaj owoce suszone do ciasta wraz ze słodkim winem i zagnieć krótko. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum dwie godziny. Formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Morele są owocami mającymi wysoką zawartość witaminy C. Morele są nisko kaloryczne i mają niski indeks kaloryczny. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit. Morele są jednymi z niewielu owoców zawierających beta-karoten, który jest prekursorem do produkcji witaminy A. Suszone owoce zawierają większą ilość kalorii i cukru w przeliczeniu na 100 g, gdyż pozbawione są naturalnie występującej w nich wody. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.

Podsumowując prosty przepis na babkę wymaga nieco uwagi. Drożdżowa babka jest pyszna i nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Włoska babka może być udekorowana z wierzchu cukrem pudrem. Babka jest dobra do przechowywania przez 2-3 dni, koniecznie pod przykryciem. Forma do włoskiej babki jest wysoka, lecz posiada małą średnicę.

Wartości odżywcze babki panettone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
336.38 kcal
437.29 kcal
Białko
7.09 g
9.22 g

Węglowodany w babce panettone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
53.24 g
69.21 g
Węglowodany przyswajalne
47.48 g
61.72 g
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
10.90 g
14.17 g
Tłuszcze nasycone
7.22 g
9.38 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
4.79 g

Witaminy w przepisie na babka panettone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Tiamina
0.39 mg
0.51 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.35 mg
Niacyna
2.92 mg
3.80 mg
Foliany
80.94 µg (mcg)
105.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babka panettone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
24.36 mg
31.67 mg
Potas
237.84 mg
309.19 mg
Wapń
23.82 mg
30.97 mg
Fosfor
90.80 mg
118.04 mg
Magnez
20.39 mg
26.51 mg
Żelazo
2.60 mg
3.38 mg
Cynk
0.90 mg
1.17 mg
Miedź
0.13 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki panettone 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce panettone

Lista alergenów dla babki panettone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
    • wino białe słodkie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babki panettone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Drożdże świeże
45 g
pół kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Wino białe słodkie
100 ml
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Koszt składników
56.50
Jak oceniasz przepis na babka panettone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób