Babka panettone
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - niepełna szklanka (150 g)
- Rodzynki (100 g)
- Suszona żurawina (100 g)
- Morele suszone (100 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (45 g)
- Masło (150 g)
- Wino białe słodkie (100 ml)
Przepis na babka panettone krok po kroku
Posiekaj morele.
Owoce suszone umieść w misce i zalej winem.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, wbij 2 jajka, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Dodaj owoce suszone do ciasta wraz ze słodkim winem i zagnieć krótko.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum dwie godziny.
Formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
- Babeczka cytrynowa
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Babka wielkanocna
- Muffiny bananowe
- Muffinki bananowe
- Ciasto cytrynowe
- Babka na oleju
- Babka majonezowa
- Babka gotowana
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka jogurtowa
- Babeczki wielkanocne
- Babeczki z budyniem
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka marmurkowa
- Babka zebra
- Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki panettone
Babka panettone to doskonały pomysł na pyszny deser. Oryginalny przepis na babkę pochodzi z kuchni Włoskiej. Babkę od kilku lat kupić można w super marketach, lecz jej skład pozostawia wiele do życzenia. Warto przygotować ją w domu, korzystając z chwili wolnego czasu. Przepis na babkę panettone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, wino słodkie białe, mleko, jajka, masło, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, suszone morele, suszona żurawina.
Jak zrobić babkę panettone? Posiekaj morele. Owoce suszone umieść w misce i zalej winem. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, wbij jajka, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Dodaj owoce suszone do ciasta wraz ze słodkim winem i zagnieć krótko. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum dwie godziny. Formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Morele są owocami mającymi wysoką zawartość witaminy C. Morele są nisko kaloryczne i mają niski indeks kaloryczny. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit. Morele są jednymi z niewielu owoców zawierających beta-karoten, który jest prekursorem do produkcji witaminy A. Suszone owoce zawierają większą ilość kalorii i cukru w przeliczeniu na 100 g, gdyż pozbawione są naturalnie występującej w nich wody. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Podsumowując prosty przepis na babkę wymaga nieco uwagi. Drożdżowa babka jest pyszna i nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Włoska babka może być udekorowana z wierzchu cukrem pudrem. Babka jest dobra do przechowywania przez 2-3 dni, koniecznie pod przykryciem. Forma do włoskiej babki jest wysoka, lecz posiada małą średnicę.
Alergeny w babce panettone
Lista alergenów dla babki panettone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
- wino białe słodkie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki panettone
Babka panettone to słodki wypiek na bazie bardzo zdrowego ciasta drożdżowego. Babka nie zawiera konserwantów. Powinniśmy spożywać tego typu wypieki maksymalnie dwa razy w tygodniu. Babka jest źródłem glutenu.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.