Babka orzechowa

Opublikowano: 22.02.2022 r., 14:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto orzechowe z dekoracjami natury
Babka orzechowa
Wypróbuj najlepszy przepis na babkę orzechową. Puszysta, wilgotna i niezwykła w smaku babka to fajna i oryginalna propozycja na świąteczny podwieczorek.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
316 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Orzechy włoskie (250 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 - 2 szklanki (260 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 0,5 szklanki (120 ml)
  • Cukier - 0,75 szklanki (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, szpatułka, młynek, blaszka keksowa 30 x 7 cm

Przepis na babkę orzechową krok po kroku

Jajka zmiksuj na jasną i puszystą pianę z dodatkiem cukru, proszku do pieczenia i opakowania cukru z wanilią.

Gdy masa będzie jasna, puszysta i błyszcząca, dolewaj pomału olej, ciągle miksując.

Orzechy zmiel.

Do masy jajecznej dodawaj partiami na zmianę orzechy i mąkę. Każdą partię delikatnie mieszaj za pomocą szpatułki.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz przez godzinę w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę orzechową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki orzechowej

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Babka orzechowa jest wyjątkową propozycją prostego i szybkiego wypieku z użyciem popularnych orzechów włoskich. Babka z orzechami włoskimi może zostać wykonana bez mąki. W kuchni bezglutenowej popularne jest zastępowanie mąki pszennej, mąka z różnych orzechów. I w tym przypadku możesz tak postąpić. Babka przygotowana jest z olejem, do jej przygotowania nie używamy także mleka, dlatego może być spożywana przez osoby na diecie bezlaktozowej lub beznabiałowej. Swoją babkę możesz wykonać także z czekoladą, będzie ona smacznym dodatkiem do orzechowej babki. Babka czekoladowo orzechowa będzie z wyglądu jak babka marmurkowa. Babka ta idealnie wpisze się w klimat bożonarodzeniowy. Jednak jest na tyle smaczna, że chętnie też wykonasz ją na Wielkanoc. Wielkanocna babka może być podana bez lukru, a wersję bożonarodzeniową możesz wzbogacić o dodatek cynamonu lub innych przypraw korzennych. Przepis na babkę orzechową jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Z powodzeniem wykonasz ciasto na szybki i pyszny podwieczorek.

Babka orzechowa to wyśmienita propozycja na ciasto z wykorzystaniem zdrowych orzechów włoskich. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole oraz jako słodka, popołudniowa przekąska.

Alergeny w babce orzechowej

Lista alergenów dla babki orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Babka orzechowa to pyszna propozycja na ciasto z wykorzystaniem orzechów. Jest to także zdrowsza propozycja, ponieważ jest wykonana z mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
452.64
316.85
Białko (g)
10.37
7.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
37.15
26.01
Węglowodany przyswajalne (g)
32.75
22.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.40
3.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
30.79
21.55
Tłuszcze nasycone (g)
4.68
3.28
Tłuszcze nienasycone (g)
26.11
18.27
Cholesterol (mg)
80.87
56.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.25
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.79
32.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
33.35
23.34
Potas (mg)
355.60
248.92
Wapń (mg)
97.66
68.36
Fosfor (mg)
300.40
210.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
76.92
53.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
1.54
Cynk (mg)
1.89
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.53
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki orzechowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki orzechowej

Koszt składników
40.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Mąka pszenna typ 1850
260 g
2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 260 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
12 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Koszt składników
40.10