Babka migdałowa

Opublikowano: 18.09.2021 r., 23:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
migdałowe ciasto w kształcie babki
Babka migdałowa
Pyszna i smaczna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu wielkanocna babka migdałowa to świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu i przygotowanie niecodziennego, oryginalnego ciasta.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 35 min
251 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Czekolada biała (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (3 g)
  • Mąka migdałowa - 3/4 szklanki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, miska, szklana miska, forma do babki

Przepis na babkę migdałową krok po kroku

Kostki czekolady i pokrojone w kostkę masło włóż do miski i podgrzewaj w kąpieli wodnej aż się roztopią i powstanie jednolita masa.

Dodaj ksylitol, żółtka jaj i wymieszaj.

Dodaj mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą z reszty składników.

Przełóż do formy do pieczenia i piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na babkę migdałową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat babki migdałowej

Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych ciast w kuchni polskiej w przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Pyszna i smaczna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu wielkanocna babka migdałowa to świetny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu i przygotowanie niecodziennego, oryginalnego ciasta. To ciasto na święta nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole i ciężko przejść obok niej obojętnie. Znika z blachy w mgnieniu oka. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę migdałową koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis na wypieki na Wielkanoc. Przepis na babkę migdałową nie jest skomplikowany w wykonaniu i z pewnością poradzisz z nią sobie nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni i na co dzień nie poświęcasz dużej ilości czasu na gotowanie czy pieczenie. Mimo, że ciasto w formie babki najczęściej podawane jest na Wielkanoc, tak naprawdę bez żadnych przeszkód możesz przygotować babkę migdałową również na inne okazje, na przykład spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi lub wykorzystać ją jako tort okolicznościowy. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby przygotować ją również bez okazji, kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybkie proste ciasto do popołudniowej kawy, czy herbaty - to bardzo dobra alternatywa dla sklepowych ciast i słodyczy. Babka migdałowa jest przepyszna, idealnie słodka, a przy tym nie mdła. Jeśli do jej przygotowania wykorzystasz wyłącznie mąkę migdałową powstanie w pełni bezglutenowe ciasto, odpowiednie dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową na przykład ze względu na nietolerancję lub celiakię. Babkę migdałową możesz podawać z domowej roboty lukrem, oprószoną cukrem pudrem lub polewą z białej lub gorzkiej czekolady. Jak zrobić pyszną babkę migdałową? Wystarczy że masło i czekoladę roztopisz w kąpieli wodnej, wymieszasz z mąką, ksylitolem, żółtkami i pianą z ubitych białek, przelejesz do formy do babki i włożysz do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem domowej, wielkanocnej babki migdałowej.

Alergeny w babce migdałowej

Lista alergenów dla babki migdałowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa

Wartości odżywcze babki migdałowej

na 100g gotowej potrawy

Można wykorzystać wyłącznie mąkę migdałową, aby upiec babkę całkowicie bezglutenową. Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny,

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
418.88
251.32
Białko (g)
10.62
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
27.72
16.63
Węglowodany przyswajalne (g)
26.21
15.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
31.67
19.00
Tłuszcze nasycone (g)
15.27
9.16
Tłuszcze nienasycone (g)
16.40
9.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.60
5.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.80
4.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
152.80
91.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
155.34
93.20
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
153.37
92.02
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.09
16.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.94
14.36
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
63.83
38.30
Potas (mg)
249.56
149.74
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.95
77.97
Fosfor (mg)
147.27
88.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.21
5.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
0.64
Cynk (mg)
0.64
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki migdałowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki migdałowej

Koszt składników
68.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
3 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Mąka migdałowa
100 g
3/4 szklanki
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
68.60