Babka majonezowa
- Jajko (4 szt.)
- Majonez light (200 g)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na babkę majonezową krok po kroku
Jajka ogrzej przed przygotowaniem ciasta (najlepiej włóż je na kwadrans do ciepłej wody). majonez również ogrzej przed użyciem (wystarczy, że wyciągniesz odpowiednią jego ilość i pozostawisz w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C, a blaszkę wysmaruj olejem i posyp niewielką ilością mąki.
Białka oddziel od żółtek.
Cukier wymieszaj w osobnej misce z łyżką cukru wanilinowego i skórką z jednej cytryny (skórkę zatrzyj na tarce).
Białka wraz ze szczyptą soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. następnie dodawaj do niej po łyżce cukru ciągle ubijając masę.
następnie do masy białkowej dodawaj po jednym żółtku ciągle ubijając masę. Kolejne żółtko dodaj, gdy to pierwsze dobrze ubije się z białkami.
Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki suche wymieszaj.
Składniki suche dodaj do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj składniki na minimalnych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodaj majonez i miksuj składniki na jednolitą masę.
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki i piecz je w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki majonezowej
Poznaj nasz prosty przepis na babkę majonezową. Zaskocz znajomych pyszną wielkanocną babką z majonezem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na deser do kawy lub herbaty. Kto nie jadł nigdy babki majonezowej koniecznie musi wypróbować nasz przepis na pyszną i wilgotną babkę z dodatkiem majonezu. Babka majonezowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy. Składniki potrzebne do przygotowania babki to jajka, majonez, cukier, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej, skórka z cytryny, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jak zrobić babkę majonezową? Jajka ogrzej przed przygotowaniem ciasta (najlepiej włóż je na kwadrans do ciepłej wody). Majonez wyjmij wcześniej, żeby miał temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Białka oddziel od żółtek do oddzielnych misek. Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym i skórką z cytryny (skórkę z cytryny zetrzyj na tarce). Białka z solą ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru ciągle ubijając masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj ze sobą suche składniki. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i zmiksuj mikserem. Pod koniec miksowania dodaj majonez i zmiksuj na jednolitą masę. Gotową masę ciasta przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Jak długo piec babkę? Piecz ją przez 45 minut w nagrzanym piekarniku. Ciasto podawaj jak ostygnie.
Jednym ze składników użytych do przygotowania ciasta są jajka. Dostarczają one do naszego organizmu sporych ilości pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. W żółtku znajdziemy również luteinę, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Warto więc włączyć jaja kurze do swojej diety.
Podsumowując wielkanocna babka z majonezem jest najlepsza i najszybciej znika ze stołu. Jako deser sprawdzi się nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Babkę możemy przygotować dla odwiedzających nas znajomych lub podać jako deser do kawy lub herbaty.
Alergeny w babce majonezowej
Lista alergenów dla babki majonezowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki majonezowej
Babka majonezowa to doskonały pomysł na świąteczną przekąskę. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość kaloryczne, dlatego nie powinno występować w twojej diecie zbyt często.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.