Czym zastąpić majonez?

Czym zastąpić majonez
Czym zastąpić majonez
ikona podziel się
Opublikowano: 23.04.2023 r., 0:00 | Autor: Oliwia Gawron

Majonez to wysokoenergetyczny produkt, który jest używany do wielu potraw czy jako dodatek do posiłków. Jeśli jednak zależy Ci na niskiej kaloryczności postaw na jogurt naturalny z dodatkiem majonezu, jogurt grecki lub śmietankę.

Wszystkie te zamienniki zapewnią Twojej potrawie niewyobrażalny smak.

Czym zastąpić majonez? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jesteś na diecie i nie wiesz co do sałatki zamiast majonezu? Koniecznie poznaj najlepsze zamienniki, dowiedz się czym zastąpić majonez. Bez wysiłku zwykły majonez możemy zamienić na dietetyczny majonez, który charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie. Mam dla ciebie jednak kilka innych zamienników więc poznaj moje propozycje, na co możesz zamienić majonez, aby twoja potrawa nie straciła smaku.

Tradycyjny majonez najlepiej zastąpić na jogurt naturalny z jego dodatkiem, jogurt grecki, który charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu niż jogurt naturalny, przez co smak będzie rozchodził się podobnie jak przy użyciu majonezu lub śmietankę.

Jeden wspólny składnik dla tych produktów to tłuszcz, to on jest tutaj nośnikiem smaku.

Skoro już wiesz, na co zamienić najlepiej majonez nie tylko w sałatce warzywnej poznaj mój sprawdzony sposób na jego wykorzystanie.

Idealnie sprawdzi się tutaj przepis na śledzie po tatarsku to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. Śledzie w sosie tatarskim są smaczne jako przekąska w ciągu roku.

Sos na bazie majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw nie musi kojarzyć nam się tylko z jajkiem po tatarsku. W tej wersji świetnie sprawdzi się także ryba, najczęściej jest to śledź. Okres świąteczny w pełni dlatego przedstawię Wam przepis na śledzie po tatarsku, które są pyszne. Koniecznie spróbuj zrobić je wcześniej aby idealnie wyszły na święta.

Zatem jak zrobić śledzie po tatarsku?

Filety śledziowe umyj, przełóż do miski i zalej wodą. Tak przygotowana ryba powinna być moczona minimum godzinę, ja zazwyczaj moczę je 2 godziny, wtedy mam pewność, że mięso będzie delikatne.

Gdy ryba już odleży swoje, przekrój filety na mniejsze kawałki tak aby były łatwiejsze do spożycia.

Przyszedł czas na nasz sos tatarski. Oczywiście możesz kupić go w każdym sklepie, zazwyczaj jest on w szklanym słoiku. Jednak gorąco zachęcam aby wykonać go w domu, podczas świąt przyda się do wielu potraw, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Z całą pewnością każdy z Was sobie z nim poradzi.

A zatem przejdźmy do sedna. Tradycyjny majonez wymieszaj z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym, marynowanymi pieczarkami i cebulką dymką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj całość. Zdecydowanie nie ma potrzeby używania soli, śledzie są już wystarczająco słone. Tradycyjny majonez możesz zastąpić wersją light, która będzie charakteryzować się niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie. Najlepszą wersją byłoby samodzielne przygotowanie majonezu od podstaw, ale to wymaga odrobiny cierpliwości. Gdy skorzystacie z kupnej wersji też nie stanie się nic złego. Gdy sos tatarski mamy przygotowany, wystarczy wymieszać w nim wcześniej namoczone i pokrojone w mniejsze kawałki śledzie.

I to wszystko, pyszne śledzie gotowe, a przy okazji poznałeś błyskawiczny przepis na domowej roboty sos tatarski.

Skoro już wiesz, czym można zastąpić majonez, koniecznie wypróbuj moje zamienniki.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto